Back to top

1 de cada 10 rètols comercials de Reus no s'ajusten a la Llei de Política Lingüística

Segons els estudis Ofercat 2019, Reus és la segona ciutat amb més oferta de català als seus comerços per darrere de Manresa.

Després d'analitzar més de 500 comerços reusencs, les dades mostren com el 82% d'aquests s'adapten al català i el parlen sense problemes, sobretot als mercats i a les botigues de carrer. Els índexs Ofercat més alts són els de la llengua d’adequació oral (82 punts) i la retolació informativa (76 punts), seguit de la retolació identificativa (72). L’índex inferior és el que correspon a la llengua d’inici de l’atenció al públic (68). De fet, més del 90% dels rètols informatius dels comerços de Reus s’ajusten a la Llei de Política Lingüística.

Presència minoritària del català a les xarxes socials

Malgrat aquestes dades tan positives, l'estudi també posa sobre la taula la minúscula presència de la llengua catalana a les xarxes socials i els webs comercials.  Per aquest motiu, el Centre de Normalització Lingüística, la Generalitat i el consistori reusenc ja estan preparant noves actuacions de treball per millorar i reforçar l'ús del català als establiments comercials de la ciutat. 

Pla Ofercat

El Pla Ofercat  inclourà una sessió per a retolistes i publicistes sobre la legislació lingüística als comerços i sobre el Servei d’Assessorament Lingüístic (SAL); visites a establiments regentats per estrangers per distribuir material en diverses llengües amb informació sobre el SAL i els cursos, i per portar a terme accions relacionades amb el Voluntariat per la llengua per activar les converses en català; pràctiques lingüístiques en establiments col•laboradors del VxL; el curs “Català d’urgència al restaurant” en línia, o les sessions de sensibilització de la campanya “Pla 21 dies” per a botigues de centres comercials, supermercats i altres establiments que s’hi vulguin sumar. 

Paraules clau:

Notícies relacionades