Back to top

391 parelles lingüístiques a Reus el 2019

Al CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura durant l'any passat es van constituir 391 parelles lingüístiques, cosa que suposa un increment d'un 51% respecte de l'any anterior. A banda, hi van donar suport més de 300 establiments comercials i quasi 40 entitats del Baix Camp i el Priorat.
cnl

El Voluntariat per la llengua (VxL), programa impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), ha format més de 144.000 parelles lingüístiques des de l’inici del programa l’any 2003 fins al desembre de 2019.

391 parelles lingüístiques a Reus

En el cas concret del CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura, durant l'any passat es van constituir 391 parelles lingüístiques, cosa que suposa un increment d'un 51% respecte de l'any anterior, i hi van donar suport més de 300 establiments comercials i quasi 40 entitats del Baix Camp i el Priorat.

A banda de les trobades entre parelles i de les activitats de coneixement de l'entorn val la pena destacar activitats com el "Fem un beure" a Reus i a Cambrils, amb 28 trobades al llarg de l'any, o les Sessions de fonètica, amb 50 participants.

Actualment el CNL de l'Àrea de Reus necessita més voluntaris per participar en les parelles virtuals que han crescut moltíssim arran de la situació provocada per la COVID-19.

Seguiment personalitzat de les parelles

Per poder participar-hi, tant l’aprenent com el voluntari s’han d’inscriure a través del web vxl.cat i, un cop constituïda la parella, un dinamitzador o dinamitzadora del CPNL els ofereix atenció personalitzada mentre dura el voluntariat. Un equip de 22 dinamitzadors s’encarreguen de formar les parelles segons la disponibilitat horària i geogràfica, d’orientar i resoldre les consultes, de proposar-los activitats i de vetllar per la continuïtat de la parella establerta.

A més, la Direcció General de Política Lingüística i el CPNL posa al seu abast materials dissenyats per afavorir la conversa: temes per parlar, la col·lecció ‘Parlem tu i jo’, les activitats ‘Llegir per parlar, llegir per aprendre’, etc. Tots els participants reben el carnet de VxL que els ofereix avantatges en equipaments culturals i en establiments. En acabar les trobades, tant aprenents com voluntaris reben un certificat de participació.

Nova campanya publicitària a la tardor

La Direcció General de Política Lingüística i el Consorci per a la Normalització Lingüística preparen una nova campanya publicitària del VxL que, per primera vegada, protagonitzaran participants reals en el programa. La campanya inclou una producció d’espots televisius i falques publicitàries i una exposició per donar a conèixer el programa que itinerarà per diversos espais a partir de la tardor. 

Paraules clau:

cnl

Notícies relacionades