Back to top

400 quilos de castanyes per satisfer tothom

LAURA ROIG

Vilanova de Prades ha celebrat aquest cap de setmana la 42ena. Festa de la Castanyada, una festa que vol promocionar el consum d'aquest fruit sec i posar en valor les seves propietats. El mercat de la Castanya, que fa 31 anys que s'organitza, juntament amb l'esmorzar popular i la mostra gastronòmica, han estat els plats forts d'aquesta celebració tan arrelada a la població. 

S'han torrat més de 400 quilos de castanyes per satisfer els prop de 2.000 visitants que s'han acostat a Vilanova de Prades per gaudir de la festa. 

Les castanyes que s'han consumit i venut durant la festa suposen el 90% del que es produeix al municipi, i és que en les darreres dècades la producció del terme s'ha reduït dràsticament.

Els motius pels quals s'han abandonat moltes finques són diversos, però l'aparició del xancre, un fong que ataca l'arbre, ha estat un factor important. El Josep, que combina el cultiu de la castanya amb una casa de colònies, assegura que el tractament contra el xancre li permet tenir-lo controlat.

Tot i que moltes castanyes vénen de fora, des del territori es reivindica el consum de les de les Muntanyes de Prades, que són molt bones tant per menjar soles com per cuinar. 

Durant la jornada festiva el recinte firal ha comptat amb una mostra de cultura popular i una cercavila.