Back to top

El 92% dels accidents agraris es produeixen en tasques rutinàries

Aquesta és una de les dades que es recullen de l'Observatori de la sinistralitat laboral en el sector agrari. Es tracta d'una iniciativa pionera que neix d'un conveni entre Unió de Pagesos i el Departament de Treball, Afers socials i Família de la Generalitat amb la intenció d'estudiar i quantificar els accidents en el sector amb un apropament especial als treballadors autònoms.
Un pagès treballant amb el seu tractor

Identificar la quantitat d'accidents en el sector agrari amb una especial incisió en els treballadors autònoms, que representen un col·lectiu de 25.000 persones arreu de Catalunya i que és més difícil de controlar. Aquest és l'objectiu de l'Observatori de la sinistralitat laboral en el sector agrari, que neix d'un conveni entre el sindicat Unió de Pagesos i el Departament de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat.

Una de les dades que es desprenen de l'estudi és que el 92% dels accidents del sector agrari es produeixen en feines rutinàries, com ara les podes o altres tasques mecàniques. "La gran majoria de sinistres són de gravetat lleu que és on volem fer incidència perquè a la llarga poden deixar seqüeles", remarca el tècnic de sectors d'Unió Pagesos, David Vivet.

La sinistralitat al món agrari representa el 2% del global dels accidents laborals, segons l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral. La tendència d'accidentalitat en el sector és creixent fins al 2016, moment en què la quantitat de sinistres experimenta una estabilitat. "No és el sector més alt. Per exemple, el supera el sector de la construcció quant a incidència però és un índex important amb alguns pics en relació als accidents mortals que ens fan estar alerta pel que fa a les millores preventives", explica la directora de l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral, Elena Juanola.

Entre el novembre del 2016 i aquest octubre el sector agrari de Tarragona ha registrat 525 accidents, dels quals n'hi ha dos de greus i cap de mortal, segons les dades oficials. Una xifra que ubica el territori com a segona demarcació on es registren més sinistres, després de Lleida.