Back to top

Actes lingüístics, culturals i acadèmics per commemorar l'Any Bofarull 2021 a Reus

Les activitats organitzades per commemorar a l'escriptor reusenc començaran el pròxim 14 d'abril i s'allargaran fins al 3 de novembre.

Antoni de Bofarull i Brocà va ser un escriptor, advocat, historiador i traductor nascut a Reus el 1821. Dos-cents anys després del seu naixement l'Ajuntament de Reus dedica l'any 2021 a aquest personatge icònic de la ciutat amb l'objectiu de donar impuls al coneixement i l'activitat cultural col•lectiva.

L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha destacat que "commemorar una efemèride o una personalitat ens dóna l'oportunitat no només de recuperar-la en la nostra memòria col•lectiva sinó de treballar conjuntament amb veïns i entitats, perquè aquests projectes esdevenen grans quan compten amb la suma de la feina i la passió de totes les persones implicades".

Una programació transversal

cartell bofarull

Els actes organitzats per commemorar l'Any Antoni Bofarull 2021 donaran el tret de sortida el pròxim 14 d'abril amb una conferència a la sala d'actes de la Biblioteca Central de Reus Xavier Amorós sobre "Antoni de Bofarull: Renaixença i conflicte identitari a la Catalunya contemporània", a càrrec del Dr. Jordi Ginebra i Serrabou, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili.

Durant l'any es duran a terme activitats lingüístiques, rutes culturals i diferents actes acadèmics, una programació que conclourà el 3 de novembre amb la instal•lació d'una placa commemorativa a la façana de l'edifici 37 del Carrer Monterols, on va néixer fa dos-cents anys Bofarull.

Aquestes són les activitats previstes:

  • Dimecres 14 d'abril, a les 18 hores, a la sala d'actes de la Biblioteca Central de Reus Xavier Amorós. Conferència inaugural de l'Any, sobre "Antoni de Bofarull: Renaixença i conflicte identitari a la Catalunya contemporània", a càrrec del Dr. Jordi Ginebra i Serrabou, catedràtic de Filologia Catalana de la Universitat Rovira i Virgili. L'acte tindrà públic presencial i es transmetrà també per via telemàtica. Al mateix indret, exposició temporal d'obres impreses d'Antoni de Bofarull.
  • Maig, edició d'un flyer sobre la 'Bibliografia d'Antoni de Bofarull i Brocà' consultable a les Biblioteques Municipals de Reus i a la del Centre de Lectura.
  • Juny, programació d'activitats lingüístiques referents a Antoni de Bofarull, organitzades pel Centre de Normalització Lingüística.
  • Juliol i agost, realització de rutes culturals per diversos espais i indrets reusencs, referents a Antoni de Bofarull i la ciutat de la seva època, organitzades per les Biblioteques Municipals de Reus i guiades per Jaume Massó Carballido, comissar de l'Any Antoni de Bofarull.
  • Tardor: acte acadèmic sobre Antoni de Bofarull i l'Arxiu de la Corona d'Aragó, organitzat per l'Arxiu Municipal de Reus i l'Arxiu de la Corona d'Aragó i realitzat a la seu comuna de l'Arxiu Comarcal del Baix Camp i de l'Arxiu Municipal de Reus. Al mateix lloc, exposició temporal de manuscrits del fons documental d'Antoni de Bofarull.
  • Octubre o novembre (dates indeterminades), acte acadèmic sobre Antoni de Bofarull, organitzat pel Centre de Lectura de Reus i realitzat a la sala d'actes de l'entitat. L'acte tindrà públic presencial i es retransmetrà per via telemàtica. Simultàniament, i al vestíbul de l'entitat, exposició temporal d'obres impreses d'Antoni de Bofarull.
  • Tardor-hivern (data indeterminada), presentació de la reedició anotada de l'obra Costums que's perden y records que fugen (Reus de 1820 á 1840), d'Antoni de Bofarull (primera edició: Barcelona, 1880), a la seu social de Carrutxa.
  • Dimarts 3 de novembre, descobriment de la placa commemorativa del bicentenari del naixement a Reus d'Antoni de Bofarull, a la façana de l'edifici núm. 37 del carrer de Monterols.

El programa d'activitats ha estat dissenyat amb l'objectiu de ser el màxim transversal possible, i per això la majoria d'activitats tindran públic presencialment i també es podran seguir en línia.

 

 

Paraules clau:

Notícies relacionades