Back to top

Aigües de Reus recupera l’aigua del minat d’Almoster

D'aquesta manera es regaran els espais verds que ara es creen amb el projecte d’adequació del Passeig de la Boca de la Mina, com són el Parc Agrari i el Parc de les Olors
aigues de reus

Aigües de Reus te previst començar aquesta setmana una de les obres més destacades de l’any en curs, i que té com a objectiu aconseguir un millor aprofitament dels recursos hídrics de la ciutat, ja que permetrà la utilització de l’aigua del minat d’Almoster, fins ara en desús.

El projecte es fa coordinadament amb les obres de remodelació del passeig de la Boca de la Mina, que impulsa l’Ajuntament. L’obra en qüestió, amb un pressupost de 103.272,52 euros, consisteix en la interconnexió del minat d’Almoster, a través de les antigues instal·lacions anomenades del Clor vell, amb la part superior del passeig, on hi ha la planta potabilitzadora de la ciutat i on actualment ja arriba l’aigua tant de la mina Monterols com del pantà de Riudecanyes.

L’obra està en consonància amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’ONU i el Pla d’Acció Municipal 2019-2023, que incorpora “la priorització de l’aigua com a element de gestió urbana”.

planol

Descarrega el plànol de localització de les obres

Aigua "en cru"

Amb aquesta actuació es vol recuperar la captació de l’antic minat d’Almoster per tal de fer servir l’aigua “en cru” (és a dir, sense cap mena de tractament) per regar els espais verds que ara es creen amb l’esmentat projecte d’adequació del passeig, com són el Parc Agrari i el Parc de les Olors. Així mateix, l’aigua sobrant d’aquest reg s’impulsarà, a través de la nova canonada, a la planta potabilitzadora per al seu tractament i ús a la ciutat.

D'altra banda, en cas que no arribi prou aigua del minat d’Almoster, s’ha previst que la canonada sigui reversible, amb la qual cosa la interconnexió també ha de permetre, si fos necessari, l’enviament directe (i en cru) d’aigua del minat de Monterols i del pantà de Riudecanyes per al regadiu dels espais esmentats.

Aquesta segona intervenció s’ha pressupostat en 145.000 euros. En aquest sentit, també en el segon semestre de 2020 s’han de fer realitat altres projectes que miren de diversificar les fonts de subministrament d’aigua per a la ciutat.

Intervenció de millora de qualitat de l'aigua

D’una banda, s’ha pressupostat (amb 125.000 euros) una intervenció per recuperar l’aigua de la mina del barri Fortuny, que té la seva arribada a la ciutat en el Parc dels capellans.

D’altra banda, s’ha planificat una important intervenció de millora de la qualitat de l’aigua en els pous de l’àrea de Bellisens, amb la idea que pugui destinar-se a usos de boca, després de la instal.lació d’un sistema de tractament per a la reducció de nitrats. En aquest cas, el pressupost s’ha fixat en 450.000 euros.

De fet, Reus destina aigua “no potable” a algunes finalitats molt específiques (i amb plenes garanties sanitàries) des de fa anys, com és el cas de la neteja de la via pública, que es fa íntegrament amb aigua que no pot destinar-se a ús de boca per la seva baixa qualitat.

Notícies relacionades