Back to top

Alforja en contra de l'ampliació de la pedrera

Diverses entitats i veïns del poble han presentat al·legacions per impedir el projecte d'Investigació Minera a l'empresa que actualment opera a la pedrera.
Alforja en contra de l'ampliació de la pedrera

El nou projecte d'investigació minera a les muntanyes d'Alforja afectaria un terreny que es trobaria entre el Mas d'En Bruno i el Mas del Sort i fins a gairebé arribar al poble d'Arbolí, prop quatre vegades més d'extensió del permís que l'empresa CUMESA té concedit actualment per extreure'n la pedra.

Malgrat que de moment l'empresa només ha fet una sol·licitud de llicència per fer exploracions, els veïns d'Alforja, a través de diverses entitats, s'ha mobilitzat per evitar que la Generalitat acabi concedint aquest permís. Apunten que un projecte de cata no té sentit si després no se'n vol du a terme l'explotació minera.

Hilari Aragonès, membre de l'Ateneu Josep Taverna d'Alforja explica que "veiem molt d'esforç perquè després no se'n vulgui fer ús. De totes maneres fa molta por per la dimensió que té. Fa molta por perquè és en un lloc especialment ric en patrimoni".

El projecte trepitjaria una zona de gran valor arqueològic i natural

Part d'aquesta petició d'investigació minera trepitja un terreny declarat amb protecció PEIN i Xarxa Natura 2000 i forma part de Cingles calcaris calents de Catalunya, és a dir que són unes muntanyes on hi viuen una rica varietat de fauna com Àliga Cuabarrada, Falcons pelegrins, corbs entre molts d'altres. Per altra banda, en aquesta zona també hi ha diversos jaciments arqueològics.

Aljorfa lluita en contra de l'ampliació de la pedrera

En aquest sentit, Joan Ramon Mendo, tècnic en defensa ambiental de l'associació ecologista GEPEC, ha explicat que "El que ens sorprèn és que s'hagués pogut explotar inicialment en aquesta zona, sobretot perquè ja es coneixia que hi havia hagut poblacions prehistòriques". Mendo assegura que actualment hi ha estudis que demostren el valor patrimonial de la zona i afegeix "creiem que el departament de Cultura ha de ser el primer a oposar-se a a què es faci qualsevol moviment de terres en aquesta zona".

imatge de les muntanyes d'Alforja

Alforja ha presentat nombroses al·legacions a la Generalitat per parar el projecte

Diferents entitats del territori com GEPEC o l'Ateneu Cultural Josep Taverna d'Alforja, i també diverses persones a títol personal, han presentat al·legacions per tal de tirar enrere aquest permís  d'exploració per a la pedrera.

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades