Back to top

Anàlisis cada tres setmanes: així és l'estudi de prevalença de la COVID-19

L'estudi, encarregat pel Ministeri ajudarà a valorar les fases del desconfinament. Els investigadors han seleccionat aleatòriament desenes de ciutadans per veure quanta població ha estat en contacte amb el virus.
Estudi COVID-19

Una petita punxada al dit i una anàlisi de sang. Aquestes són les proves a les quals són sotmeses els ciutadans seleccionats aleatòriament per formar part d'un estudi sobre la prevalença de la COVID-19 a l'Estat Espanyol. L'estudi, anunciat aquesta setmana passada pel Ministre Salvador Illa, busca veure si la població està generant anticossos per combatre la malaltia i determinar així les fases del desconfinament

La primera punxada, al dit índex, determina en 10 minuts si el pacient compta o no amb els anticossos necessaris per lluitar contra la malaltia. "De moment no hem trobat ningú que els tingui", diu un dels professionals sanitaris encarregats de dur a terme les proves. Coincideix amb el seu company que "al territori hi ha hagut pocs casos de COVID-19". Aquesta prova s'acompanya, però, d'una anàlisi de sang, que s'envia a un laboratori que analitzarà més detingudament la situació de la persona. 

Un estudi a sis setmanes vista

Les dues proves es repetiran d'aquí a tres setmanes, i després, tres setmanes després, de nou. La idea, segons expliquen els encarregats de l'estudi, és determinar com es comporta el virus als territoris. En el cas de Reus, les proves es fan al CAP Sant Pere i també al CAP Marià Fortuny. S'han seleccionat al voltant d'un centenar de persones per fer-se les proves, però la gran majoria "per por a anar als centres d'atenció primària" han dit que no. I és que l'estudi, sempre i en tot cas, és voluntari. 

Les proves han d'ajudar a veure si la població es prepara, a mesura que passa el temps, per combatre el virus. I veure'n també la prevalença, és a dir, la quantitat de persones de la població general que han estat en contacte amb el virus. 

Entre d'altres consideracions, a més de les proves, es tenen en compte els símptomes que s'han tingut al llarg dels darrers mesos, el contacte amb persones infectades o possibles casos i també factors de risc.

ENE-COVID-19, Estudio Nacional de Epidemiología de la Infección por SARS-COV-2 en España deixa clar que no diagnostica la malaltia, i que no sempre haver estat en contacte amb el virus significa estar malalt. Tampoc no determina si la persona és o no portadora del virus. El resultat és útil en el conjunt de la població per a conèixer l'evolució de l'epidèmia i prendre decisions. 

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades