Back to top

Analitzar l'evolució de la Covid-19 a Reus gràcies a les aigües residuals

Des que es recullen mostres els barris més afectats de la ciutat han estat els de la zona est i sud de la ciutat

Més de 18 mesos després de l'inici de la pandèmia de la COVID-19, continuen desenvolupant-se eines per poder fer un seguiment exhaustiu de l'evolució del virus i del nombre de casos, en aquest cas, a la ciutat de Reus. Des de setembre de 2020, Aigües de Reus i l'àrea de Salut Pública del consistori reusenc, prenen mostres d'aigües residuals a diferents punts del clavegueram de la ciutat per analitzar el volum de restes genètiques d'àcid ribonucleic pertanyents al virus SARS-CoV-2.

Una informació que, combinada amb la geolocalització dels casos confirmats pel Departament de Salut, ha permès dibuixar un mapa d'incidència del virus a la ciutat molt més acurat.

mostres covid aigües residuals

A més, aquestes mostres permeten avançar-se a la propagació del virus, ja que el cos comença a deixar rastre abans de presentar símptomes, cosa que permet actuar d'una forma molt més acurada en cas d'un repunt en la quantitat de virus detectat. Això permet dissenyar accions concretes a la zona o barri afectat i valorar-ho conjuntament amb factors demogràfics, socials i econòmics dels seus veïns i veïnes.

mostres covid aigües residuals

Patró estacional

Segons les dades recollides pels tècnics de Salut Pública, des que es recullen mostres els barris més afectats de la ciutat han estat els de la zona est i sud de la ciutat. A més, les xifres van de la mà de les darreres investigacions científiques, que apunten que la Covid seria estacional, actuant de forma similar al virus de la grip.

mostres covid aigües residuals

Les mostres es duen a terme en diversos punts coincidents amb les cinc Àrees Bàsiques de Salut de la ciutat. També es prenen mostres a l'Hospital Sant Joan i a l'entrada de les aigües brutes a l'Estació Depuradora d'Aigües Residuals.

Paraules clau:

Notícies relacionades