Back to top

Ans Educació dóna vida a la ruta literària del vermut

El col•lectiu ANS Educació ha estrenat una nova ruta literària que marida Reus, vermut i modernisme. L'activitat es va dur a terme de manera experimental l'any passat, i ara torna teatralitzada a través de la figura de Pere Cavallé. El recorregut fa parada en alguns dels llocs més emblemàtics de la ciutat, com el Círcol, el Teatre Fortuny i la plaça del Mercadal, i inclou dos tastos de vermut.
Ans Educació

El vermut, aquesta vegada, s'ha fet teatre. A través del dramaturg reusenc Pere Cavallé, Ans Educació ha dissenyat una nova ruta teatralitzada en què transporta el públic al Reus de finals del segle XIX i principis del segle XX. Els textos del llibre '14 vermuts', escrits pel col·lectiu d'escriptores Reusenques de lletres, són el nucli literari d'un recorregut que fa parada en alguns dels racons modernistes més distingits de la ciutat, espais també de socialització amb un vermut a la mà. "Reus és molt curiós perquè des de sempre el vermut ha estat, com en diem, d'espardenya i fonda. Parlem del vermut de Reus de tota la vida, que aquí sempre s'ha fet d'una manera molt similar. Hem agafat diferents hàbits que altres poblacions no han mantingut i que, en canvi, per a nosaltres sempre han estat els mateixos", explica Víctor Garcia, membre d'ANS Educació, i alter ego de Pere Cavallé.

Hàbits com ara prendre'l al migdia acompanyat d'olives i patates. I també de fer-ne cocktails. I és que, després del maig del 68, en què el vermut va entrar en decadència perquè es relacionava amb la beguda dels senyors, l'empresa Martini es va enginyar la manera d'introduir-lo a les discoteques: combinar el vermut blanc amb llimonada i el vermut negre amb coca-cola. Aquesta és una de les curiositats que han descobert els assistents de la ruta, àvids de saber la història darrere de la beguda dels diumenges.

Lluny queden ara els anys seixanta i setanta de davallada del vermut. De l'elit on va néixer, el vermut fa anys que ha baixat al poble i els reusencs i reusenques el troben a les places, als teatres, als concerts i, fins i tot, a les rutes literàries. La d'ANS Educació es repetirà cada primer dissabte de mes i tindrà un cost de 12 euros.

Subscriu-te a la newsletter diària

Política de privacitat de dades