Back to top

Aquestes són les mesures anti-COVID aprovades pel Govern davant les festes de Nadal

Es restringeix el nombre de persones que poden ajuntar-se a sis, a excepció dels dies festius. També es decreta un tancament comarcal fins l'11 de gener, per bé que hi ha excepcions que permetran la mobilitat arreu.

El Govern de la Generalitat ha anunciat aquest divendres les mesures que s'han vist obligats a instaurar per evitar que continuï escalant la incidència del virus a Catalunya. Unes mesures que s'aplicaran a partir de dilluns i fins al pròxim 11 de gener. Això sí, hi haurà una revisió de l'evolució de la pandèmia el 28 de desembre i si cal que es modifiquin així es farà. 

La portaveu Meritxell Budó assegura que "som en una fase crítica, no anem bé i hem de reduir la interacció social i la mobilitat". Per tot plegat ha explicat quines són les restriccions en aquest aspecte. 

Màxim de sis persones i tancament perimetral comarcal

Segons Budó, durant aquestes tres setmanes el nombre màxim de persones que es permetran en una reunió és de sis. Una mesura que tindrà excepció els dies 25, 26, 31 de desembre i també l'1 i el 6 de gener. Aleshores es podrà arribar a les 10 persones sempre que es corresponguin a un màxim de dues bombolles de convivència. 

El tancament perimetral que fins aquest cap de setmana era municipal, a partir de dilluns passarà a ser comarcal i durant tota la setmana. Això vol dir que no es pot sortir de la comarca, per bé que el Govern ha aplicat unes excepcions prou flexibles: Es pot sortir de la comarca per visitar familiars o persones properes i es pot viatjar a una segona residència o un establiment turístic per quedar-s'hi. Això pot incrementar la mobilitat al país quan el que es busca és justament el contrari. 

El toc de queda, que cada dia està fixat a les 22.00 h, com ja es va anunciar, tindrà una excepció els dies 24 i 31 de desembre, així com també el 5 de gener. La nit de Nadal i la de cap d'any s'allargarà fins a les 01.00 h, i la nit de Reis fins a les 23.00 h. 

Activitats comercials i econòmiques

Tot plegat anirà acompanyat de mesures per evitar també la interacció social al carrer... Així doncs, en l'àmbit de la restauració es limita l'obertura dels establiments a servir esmorzars, dinars, i sopars. Aquests darrers només per emportar. 

Els bars i restaurants podran obrir de 07.30 h a 09.30 h per fer esmorzar; de 13.00 h a 15.30 h per a servir dinars; i des de les 19.00 h fins a les 23.00 h per fer per sopars per emportar. En aquest darrer cas, fins a les 22.00 h es podrà anar a recollir el menjar al restaurant i a partir d'aleshores i fins a les 23.00 h només podran dur el menjar als domicilis els repartidors professionals. 

Les terrasses de bars i restaurants podran seguir obertes, però es limitarà l'aforament interior al 30% i amb un màxim de quatre persones per taula a excepció de grups bombolla que poden arribar a ser de sis. En aquest punt s'ha fet especial èmfasi en la distància entre comensals de diferents taules i en la utilització de la mascareta amb excepció dels moments de menjar i beure. 

Altres mesures

El Govern també demana que l'esport a l'interior es faci amb mascareta (en el cas de gimnasos i centres de fitness) i que aquells esforços majúsculs que no es puguin fer amb mascareta cal fer-los a l'exterior. També es mantenen les restriccions en l'àmbit de la cultura i els centres comercials. A més, s'ha anunciat que no hi haurà patges reials de Ses Majestats els Reis d'Orient perquè els nens i nenes lliurin les cartes amb els seus desitjos. 

Tot plegat en una roda de premsa que ha arrencat a les 09.00 h d'aquest divendres, després d'un dijous amb especulacions, filtracions desmentides i incerteses al voltant de les mesures que s'havien de prendre. Una roda de premsa que ha arrencat amb un discurs del vicepresident Pere Aragonès que ha durat més de 10 minuts i en la qual no s'ha apuntat cap mesura. 

Paraules clau:

Notícies relacionades