Back to top

Augmenten les denúncies de persones desaparegudes

Les denúncies de persones desaparegudes han augmentat en el darrer any. S'ha registrat un 16% més de casos a la demarcació. Els Mossos d'Esquadra alerten que cal denunciar la desaparició des del primer moment i no esperar.
Esther Mas és la sotscap de la unitat d'investigació de la comissaria de Reus.

Entre el 2015 i el 2016, a tota la demarcació de Tarragona s'ha registrat un 16% més de denúncies per desaparició. S'ha passat de 368 casos a 422. De fet, al llarg dels quatre primers mesos d'aquest 2017 ja s'han registrat 85 denúncies al Camp de Tarragona i 18 a les Terres de l'Ebre. Tot i això, els Mossos d'Esquadra asseguren que no hi ha una explicació a aquest augment i que la demarcació no reuneix unes característiques que la diferenciïn de la resta. La sotscap de la unitat d'investigació de la comissaria de Reus, Esther Mas, ha destacat que 'en aquest territori tenim molta fluctuació de persones que vénen de fora'. En aquest sentit, ha defensat que 'l'augment ha coïncidit amb aquesta temporada, però no som un territori diferent de la resta. De fet, pràcticament tots els casos es resolen de seguida, hi ha molts pocs casos de desaparicions de llarg termini'. 

Les denúncies per desaparició es cataloguen segons el nivell de risc. Tot i que s'activa el protocol de recerca en tots els casos, els més preocupants són aquells de menors, gent gran o persones que no es poden valdre per si mateixes per malalties o discapacitats. Els Mossos demanen que es denunciï qualsevol desaparició el més aviat possible. De fet, asseguren que 'esperar 24 hores és un mite'. Alguns dels espais més habituals on desapareix gent és la muntanya. On es perden alguns excursionistes. Però també en zones amb aglomeracions com la platja. Encara que no existeix un perfil definit de la persona desapareguda, un dels casos més habitual de desaparició són joves que es troben en un centre de menors i s'escapen durant el cap de setmana. En aquest cas, es parla d'escapolits i no de desapareguts.

Actualment, a la regió no hi ha cap cas de desaparició de llarga durada sense indicis de criminalitat. Quan es tracta d'aquests casos inquietants que s'allarguen en el temps, els agents activen els protocols de recollida d'ADN gràcies als familiars i aquestes dades s'introdueixen en una base de dades de persones desaparegudes a nivell espanyol i a l'estranger.