Back to top

El Baix Camp recupera el cultiu de safrà

Antigament el Baix Camp era zona de cultiu de safrà. Segurament va deixar de cultivar-se perquè és molt costós, i es necessita molta mà d'obra concentrada en pocs dies. A Riudoms s'hi troben les úniques plantacions de la comarca.
productor

La Juani va començar a plantar safrà el 2011. Els records familiars la van portar a introduir-se en aquest cultiu, que ha impulsat, des de la Conca de Barberà, l'associació Safracat. La producció de la planta és progressiva. "El primer any dóna molt poc, poquíssim. El segon i tercer any són els que més dóna. Després, el quart any també dóna, però ja comença a baixar la producció. Llavors s'ha de canviar perquè esgota la terra, i aquesta terra s'ha de deixar parada d'aquest tipus de cultiu aproximadament 10 o 12 anys", explica la Juani Joyera, productora de Riudoms.

El Pitu també té terra a Riudoms. Fa tres anys va decidir plantar safrà, i ho complementa amb altres cultius. "Al ser un cultiu molt temporal, ens va bé sobretot perquè podem escalonar el que és el final del cultiu de l'avellana, abans que comenci l'oliva, doncs aquest marge entremig és quan el safrà fa la flor, i per tant és com un complement", diu l'educador ambiental i productor Pitu Nolla.

La collita es concentra en dues o tres setmanes, justament entre finals d'octubre i fins a mitjans de novembre. És una planta que necessita fred i és força resistent. "És una planta que s'adapta molt bé al nostre territori, no és gens exigent, és una planta molt forta, no necessita grans requeriments d'aigua, jo aquest any l'he regat una vegada, només, i això que ha plogut poc, i de moment... clar, el més laboriós és a l'hora de collir", afageix el Pitu.

Quan surt la flor, s'ha de collir i desbrinar el mateix dia, i després deshidratar. Es fa torrant els brins durant vint o vint-i-cinc minuts a una temperatura entre 35 i 40 graus. Arribats en aquest punt, el safrà es pot conservar fins a set anys, sense perdre les seves propietats. "Això té un avantatge, molt important, que és que es pot guardar uns anys (...). Si necessitaven alguns diners, antigament, doncs venien una mica de safrà, i ja tenien líquid", diu la Juani.

Per fer un quilo de safrà es necessiten unes 150 mil flors. Actualment Safracat té una trentena de petits productors que produeixen, segons l'any, entre 4 i 10 de quilos. L'associació és la que s'encarrega d'envasar i comercialitzar el producte, que s'intenta vendre directament als restauradors.