Back to top

Balanç de la capitalitat cultural amb incògnites

Reus tanca la Capital de la Cultura Catalana amb 709 activitats realitzades i uns 200.000 espectadors. El gran nombre d'activitats i la implicació de les entitats és, segons l'Ajuntament, el secret de l'èxit de la capitalitat. En l'aire encara queden alguns interrogants com quins projectes tindran continuïtat.
capitalitat cultural

Satisfacció absoluta del govern municipal per la feina feta durant l'any de la capitalitat cultural. Insisteixen en el fet que la de Reus marca un abans i un després en la història d'aquest certamen, ja que gràcies a la implicació de les entitats s'han fet 709 activitats. "La capitalitat reusenca ha estat singular per la gran quantitat de projectes impulsats però, sobretot, per la participació de les entitats", ha afirmat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, mentre afegia que el més important "és que tothom se l'ha sentit seva i que tant els reusencs com la resta del país han estat coneixedors del que s'ha fet a la ciutat".

Per la regidora de Cultura, Montserrat Caelles, la capitalitat també ha estat una bona oportunitat per identificar el talent de les entitats: "Hem pogut detectar el talent emergent i hem establert sinergies amb associacions que fins ara no existien i que en el futur es poden repetir".

A excepció del FAR, el Festival de les Arts de Reus, l'interrogant és saber ara quins d'aquests 160 projectes tindran continuïtat en els pròxims anys. La intenció del consistori és que continuïn totes però avancen que això estarà condicionat pels pressupostos i per la voluntat de les 150 entitats que hi han participat. "Tots els projectes han tingut el nivell suficient per tenir continuïtat, malauradament els recursos són limitats i ara haurem d'establir criteris per veure com ho podem desenvolupar", ha explicat Caelles.

Una de les crítiques que han fet les entitats és que no havien cobrat els projectes realitzats. Segons han explicat la regidoria de cultura això ja està arreglat: "Ja hem fet el canvi d'exercici, per tant tothom hauria d'haver cobrat la feina feta durant el 2017, si falta algun pagament pot ser per algun endarreriment burocràtic però jo no tinc constància que hi hagi cap retard greu o fora de la normalitat".

El pressupost final de la capitalitat ha estat de 950 mil euros, el 50% prové d'aportació privada, un fet que el consistori ha volgut remarcar com a extraordinari. L'altre 50% és de les administracions, 230.000 dels quals els ha aportat el consistori. Pel que fa a l'impacte econòmic que ha tingut sobre la ciutat encara s'haurà d'esperar uns dies per tenir el recompte definitiu.

Paraules clau: