Back to top

El Ball de Diables llueix vestits i història al Museu de Reus

Fins al 28 d’octubre el Museu de Reus ofereix al públic una col•lecció excepcional de vestits històrics de diables des de principis del segle XIX fins a mitjan segle XX. A més dels vestits reusencs, la mostra també inclou quatre vestits de fora vila.
El Ball de Diables llueix vestits i història al Museu de Reus

El Museu de Reus ha inaugurat aquest divendres l’exposició ‘La festa sota el foc’, que ofereix al públic una col·lecció excepcional de vestits antics de diables cedida per Bravium Teatre. La mostra, que es podrà visitar fins al 28 d’octubre, inclou una cinquantena de vestits històrics des de principis del segle XIX fins a mitjan segle XX. A partir de la col·lecció de vestits antics de què disposava el Museu, juntament amb la donació de Bravium Teatre, ‘La festa sota el foc’ es reivindica com una expressió extraordinària d’aquest patrimoni, tant per la singularitat dels vestits com per les festes en què s’han lluït. L’exposició també s’inclou dins els actes en el marc de la Capitalitat de la Cultura Catalana.

A més de vestits del Ball de Diables de Reus, l’exposició també inclou quatre vestits de fora vila per il·lustrar el model penedesenc que, a diferència del model del Baix Camp i del Priorat, es caracteritza pels balls parlats. En concret, es poden veure dos vestits del segle XX de l’Arboç i de Vilafranca del Penedès, i dos més del segle XIX, de Vilanova i la Geltrú. Les peces del segle XIX són especialment valuoses, ja que es tracten de les poques que es conserven.

Pel que fa als vestits reusencs, la col·lecció que ha rebut el museu correspon majoritàriament al segle XIX, des dels més antics, a l’entorn del 1800, fins als que daten dels primers anys del segle XX. També s’exposen dos vestits de mitjan de segle XX, que provenen de donacions particulars; l’últim dels quals va ser lliurat el passat 20 de maig en el marc dels actes del Dia Internacional dels Museus. La mostra acaba amb dos vestits actuals. Amb tot, ‘La festa sota el foc’ traça un recorregut extens a través de la indumentària de la lluita entre el bé i el mal durant els dos últims segles.