Back to top

Bones previsions per a l'avellana

Bona temporada la que es preveu per l'avellana. Quan falta una setmana perquè es comencin a plegar les primeres collites, Unió de Pagesos augura que les coses aniran molt millor en comparació a fa un any. El neguit dels pagesos ara està posat en el preu perquè el comerç i la indústria del sector els han dit que començaran a la baixa.
avellana

Les avellanes més primerenques ja són a terra i a finals d'agost ja es començaran a plegar les primeres varietats. Enguany es preveu que la collita serà molt més productiva que l'any passat quan al conjunt de l'estat no es va arribar a les 9 mil tones. Unió de Pagesos preveu que enguany a Espanya se superaran les 10 mil tones, el 85% de les quals es produiran al Camp de Tarragona. Tot i que a l'hivern la collita anava amb 15 dies de retard, les fortes calors d'aquest estiu han arreglat la temporada.

"Enguany ha fet més fred i gràcies a això la fruita seca no ha anat tan descompensada. L'any passat al desembre i gener ja feia bo i això va fer que el cordó de l'avellana s'estirés d'hora, deixés anar pol·len i, que al febrer, ja arribes la florida", explica el representant d'Unió de Pagesos, Rafael Espanyol. El responsable nacional de la fruita seca aclareix que aquest hivern ha fet una mica més de fred: "hi van haver algunes gelades que ho van parar tot i per això hi ha hagut més compensació entre la pol·linització i la sortida de la flor".

Malgrat les bones previsions, els pagesos es mostren preocupats pel preu que acabarà tenint l'avellana perquè el comerç i la indústria del sector els han avançat que començaran a la baixa.

En aquest sentit Espanyol detalla que aquest any "estàvem animats perquè després de dos anys de mala collita les coses anaven millor, el problema és que això no es veurà reflectit en el preu". El representant d'Unió de Pagesos afegeix que "si les marquen a menys d'1 euro amb 80 cèntims, que és el preu amb què vam acabar la temporada anterior, no ens sortiran els números".

A finals d'agost es començaran a collir les avellanes de varietat italiana i d'altres tradicionals catalanes com la gironella. La majoritària al territori és el negret que es plegarà una mica més tard, a principis de setembre.