Back to top

El Brot, un exemple pioner de cooperativa de consumidors a l'Estat

Els exemples de l'economia social, cada vegada són més presents en la societat actual. Les cooperatives s'estan estenent arreu del territori, sobretot com a centres de producció o com a entitats d'estalvi i crèdit. Tot i això, cal destacar que Reus té un exemple pioner de cooperativa de consumidors de queviures i productes ecològics a tot l'estat espanyol. Es tracta del Brot, una cooperativa que va néixer fa gairebé 40 anys.
El brot, un exemple pioner de cooperativa de consumidors.

L'aposta per al consum de productes agroecològics cada vegada està més estesa entre els consumidors. Ja és habitual trobar productes que certifiquen aquesta qualitat. Tot i això, aquesta voluntat fa anys que s'està gestant i Reus en va ser un punt clau a tot l'estat espanyol. L'any 1979 naixia la primera cooperativa de consumidors de productes ecològics a l'estat espanyol, el Brot. Quaranta anys després, recorden perquè van voler engegar aquest projecte, amb l'objectiu de promoure una agricultura ecològica en mans dels petits productors. La secretària de la Cooperativa El Brot, Carme Pagès, recorda que 'vam buscar quins pagesos treballaven de manera beneficiosa pel territori i la terra i ens vam fixar en quins paradistes, venien tot allò que sobrava al carrer, amb un tracte respectuós pels productes'.

Un model que va inspirar a altres ciutats, sempre amb l'objectiu de desenvolupar un cicle de producció-consum, garantint que els productes que consumeixen es produeixen i comercialitzen en la proximitat. 'Tres anys després de nosaltres, es va començar a organitzar a Girona El Rebost, i després també va germinar a Barcelona', afegeix Pagès.

Actualment són 95 socis actius, però darrera de cadascun se n'abasteixen cinc persones. Fet que situa la cooperativa en 400 socis consumidors. Des del Brot també critiquen la mala praxis que hi hauria darrera de la venda dels productes agroecològics a les grans superfícies. 'Les grans superfícies vénen de manera convencional, de manera que no s'ha pagat un preu digne a qui ho produeix, s'ha malmès i contaminat la terra, així com s'ha pagat malament a les persones que hi treballen', considera una de les fundadores d'aquesta cooperativa. En total, quaranta any d'un model econòmic ja arrelat, però que encara li queda molt camí per recórrer.

Paraules clau: