Back to top

El cabirol torna a campar pels conreus del Priorat

Les inclemències del temps poden malmetre la collita. També l’aparició de plagues poden ser un maldecap. I des de la reintroducció del cabirol a Poblet, a finals del segle XX, aquest bèstia també s’ha convertit en una amenaça pels agricultors de la vinya.
cabirols

El cabirol és un dels animals salvatges que acostuma a fer maleses als conreus, especialment a la vinya, menjant els brots tendres i evitant que ja no en surti raïm. Normalment, ataca des de principis de la primavera i fins l’agost. Encara que enguany les pluges han retardat els atacs, els pagesos del Priorat denuncien és un mal endèmic.

A aquesta temporada, més enllà de la fauna també s'ha hagut de tenir en compte un altre factor que ha influït en la cura de la terra: l'aparició del coronavirus. Malgrat el confinament, des d'Agricultura asseguren que la fauna salvatge no ha fet més estralls del que és habitual per aquesta època. En canvi, apunten que el tancament de les dependències del departament han fomentat el teletreball i de retruc, els tràmits electrònics.

Des de la pagesia es queixen que no arriben a cobrar indemnitzacions de les assegurances perquè cobreixen a partir d’un 20% de danys en la totalitat de l’explotació, i això difícilment es dona. En aquest sentit, el departament prepara una sèrie d'ajudes per al sector que encara estan pendents de concretar.

En el cas concret dels cabirols, la solució passaria per un major control d'aquesta població per part de l’Administració. Una altra possible solució, que rebutgen molts dels pagesos prioratins per l’impacte paisatgístic que suposa, és encerclar les terres.

Des de la pagesia alerten que el que passa actualment amb el cabirol, pot passar d’aquí a uns anys amb les cabres, ja que és una altra espècie que s’ha reintroduït.

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades