Back to top

El calendari del govern

Els pressupostos podrien aprovar-se, per defecte, a principis de març. Si no hi ha canvis de guió, l'oposició municipal ni donarà el vist-i-plau als comptes ni a la previsible qüestió de confiança a què se sotmetria Pellicer.
Imatge d'arxiu d'una sessió plenària

El govern municipal ha de presentar, al plenari d'aquest dijous, la seva proposta de pressupostos per al Reus d'aquest 2018. Contempla rebaixar el deute sis punts percentuals i les inversions un 50 % respecte el 2017. A l'oposició no l'ha convençut ni el document del govern ni la seva manera de fer política municipal i, a priori, no hi donarà suport. Si això és així, i no hi ha canvis de guió a última hora, el govern, i en concret l'alcalde, poden utilitzar el mateix recurs que l'any passat, la qüestió de confiança vinculada als pressupostos. El calendari, però queda hores d'ara a l'aire. Pellicer podria fer l'anunci de la qüestió de confiança dijous mateix, però això no vincula la data del plenari que l'ha de debatre. La sessió del ple s'ha de celebrar, almenys, dos dies hàbils després d'haver-se signat la seva convocatòria. Això implica que, si l'alcalde anunciés i convoqués el ple demà, aquest es podria celebrar dimarts vinent, però el govern podria convocar-lo al llarg de la setmana o, fins i tot, a principis de la següent.

El condicionant d'aquest escenari és ple d'investidura del president de la Generalitat. Amb Noemí Llauradó, portaveu d'Esquerra a l'Ajuntament, com a diputada catalana, des del govern es vol assegurar que tots dos socis hi són presents. Si bé numèricament no suposa cap canvi essencial, sí que té pes simbòlic. D'aquesta manera, el ple de la qüestió de confiança se celebraria durant la setmana vinent, però sense tenir, hores d'ara, un dia concretat. En cas de fer-ho, i si el guió es mantingués com ara fa prop d'un any, l'oposició seguiria sense donar suport a l'alcalde. Aleshores s'obriria un període de 30 dies per presentar una moció de censura, és a dir, una alternativa de govern a Pellicer.

Gràfic 2
Grafisme: Janina Llauradó

Per fer-ho s'haurien de posar d'acord CUP, Ciutadans, PSC i PP, un extrem que, fins ara, no es contempla. Una segona opció seria que els actuals socis del PDeCat a l'Ajuntament de Reus, Esquerra i Ara Reus, giressin l'esquena a l'equip de govern, una alternativa que tampoc té possibilitats a jutjat per la situació política. Si passats els 30 dies no hi ha alternativa a Pellicer, alcalde i comptes queden revalidats per defecte, una situació que  faria que l'equip de govern tingués pressupostos nous entre la primera i la segona setmana de març.

Gràfic 3
Grafisme: Janina Llauradó

Les possibilitats que el guió canviï són escasses, i més a falta de poc més d'un any per a les eleccions municipals. El mes de maig de 2019 s'han de celebrar comicis, i és poc probable que un pacte de 4 partits polítics formi un govern que tindria una vida tan curta. D'aquesta manera, PDeCat, Esquerra i Ara Reus arribarien a la recta final del mandat amb els pressupostos del 2018 dissenyats i aprovats només per l'equip de govern i, per tant, sent coneixedors dels comptes prorrogats amb què gestionarien Reus durant la primera part del 2019, i és que la llei no permet més de dues qüestions de confiança vinculades als pressupostos per mandat.

Notícies relacionades