Back to top

El Calendari de l’Ermità es reivindica després de 140 anys

JORDI OLÀRIA GRAS

El cicle lunar, les èpoques de sembra i els mercats i Festes Majors servien per dictar la rutina de la població de fa més d’un segle. Per recollir tota aquesta informació s’editaven calendaris com el de l’ermità, que s’ha publicat des de fa 140 anys. Malgrat tenir incidència, sobretot, en la població rural; l’actual proliferació d’horts urbans i la reivindicació de la natura permeten esvair els dubtes de la seva continuïtat.

L’any 1876 es va publicar la primera edició del Calendari de l’Ermità. Servia perquè els pagesos sabessin el cicle lunar d’aquell any, quan era millor sembrar els cultius i a quines Festes Majors i mercats podien anar a vendre el bestiar o la collita. Prop d’un segle i mig després, els descendents del primer editor de la publicació la mantenen viva per tradició i cultura familiar.

El Centre de Lectura va ser l’escenari de presentació d’aquest calendari que, originàriament, anava destinat a la població rural. Avui en dia, amb el nombre de pagesos en retrocés, podria semblar que la publicació té poc futur, però la nova reivindicació de tot allò natural des de les ciutats li dóna una altra perspectiva.

Pel que fa al nom del llibre, els descendents del seu creador expliquen que, a l’època, l’autor era la persona que es comprometia amb la veracitat dels continguts. L’ermità, per tant, era una figura que tothom identificava amb la saviesa.

Llibreries i quioscos ofereixen aquesta publicació, que també s’ha obert a Internet. A la pàgina web s’hi pot consultar tota la informació que no ha pogut recollir el calendari, així com l’arxiu històric de la publicació.