Back to top

Cambrils aprova uns comptes superiors als 47 milions d'euros

L'augment de dos milions respecte el pressupost anterior s'explica en part, per l'increment de taxes com l'IBI o l'ICIO. L'oposició en bloc hi ha votat en contra.
Ple

L'equip de govern de Cambrils torna a quedar-se sol a l'hora d'aprovar el pressupost de 2020.

Els primers comptes del nou mandat superen els 47 milions d'euros. Això representa un augment del 4,26%, el que equival a dos milions d’euros més que l’exercici anterior. Tal com ja ha passat en ocasions anteriors, el govern local no ha detallat el capítol d’inversions, ja que es troba a l’espera de tancar l’exercici 2019 per poder fer uns càlculs més segurs. L'oposició, per la seva part, ha donat l'esquena al nou pressupost. Ni Cs, ni PSC ni tampoc PP hi han donat suport, votant-hi en contra. 

El pressupost consolidat, incloent els comptes dels patronats municipals, és de 48.346.516,05€

L’augment del pressupost s’explica, en part, en l'increment de certs impostos, com és el cas de l’IBI, la taxa de la brossa, les plusvàlues o l’ICIO. Un escenari que ha estat durament criticat per part de les formacions polítiques fora de l'equip de govern. L’àrea municipal que ha sortit més beneficiada d’aquest augment de pressupost és la de mediambient, que s’incrementa en prop d’un 35% respecte l’any anterior. A l’altra cara de la moneda, l’Ajuntament de Cambrils ha de deixar de comptabilitzar enguany més de 170.000 euros corresponents a les autopistes, que han passat a ser gratuïtes en el tram que afecta al municipi. 

Des de l'equip de govern, han defensat el document, considerant que els números presentats busquen lluitar contra la desigualtat i centrar les polítiques que s'impulsen en el servei a les persones, sent una de les voluntats més prioritàries del mandat actual. 

cambrils

Menys deute a final d'any

Pel que fa al deute, el govern cambrilenc ha tret pit de les previsions que han fet, en què estimen que a final del 2020, Cambrils reduirà el deute municipal fins arribar als 14 milions d’euros. D’altra banda, han insistit en què en els darrers cinc anys, amb la seva gestió, han aconseguit eixugar 30 milions d’euros en aquest concepte.

Finalment, encara que es tracta d’una previsió, des de la regidoria d’Hisenda s’ha parlat del superàvit, que s’augura que se situarà en 6 milions d’euros.

L'oposició hi vota en contra

cambrils

Des del PP, David Chatelain ha criticat els comptes per manca de lideratge i ha assegurat que el dia a dia no es gestiona de forma correcta. També ha insistit que el retard del pressupost pot fer endarrerir la seva posada en funcionament. En el seu torn de paraula, el popular ha reclamat la redacció urgent de millora de vials i voreres i ha insinuat que es podrien utilitzar els diners que es destinaran a la compra del celler cooperativa per dur-ho a terme. 

A les files socialistes, Ana López ha afirmat que el pressupost presentat per l'equip de govern configura un document numèric on hi ha una manca de visió política. Coincidint amb el PP, ha acusat els comptes de no tenir un full de ruta definit. A més, han lamentat que l'actual govern no tingui en compte la rebaixa dels ingressos provinents dels impostos que depenen de l'activitat econòmica i no hagi aplicat contramesures de dinamització i incentius econòmics nous a l'economia local. López ha lamentat que en moltes ocasions es demani consens a l'oposició però en canvi, se'ls hi amagui certa informació quan aquesta és requerida per fiscalitzar el govern local. 

Ciutadans tampoc ha vist amb bons ulls el pressupost, i juntament amb els seus companys a l'oposició, hi ha votat en contra. El cap de l'oposició, Juan Carlos Romera, ha assenyalat les aportacions fetes pel seu partit a l'avantprojecte buscaven rebaixar la pressió fiscal a la butxaca de la ciutadania, una proposta que segons Romera, no han estat escoltades.

Malgrat el vot contrari per part de Cs, PSC i PP, finalment el pressupost de 2020 ha tirat endavant amb l'únic suport de l'equip de govern. L'única abstenció que s'ha registrat ha estat de la socialista Yolanda López, qui a l'abandonar el ple després del seu inici, s'ha comptabilitzat el seu vot com una abstenció i no pas en contra, tal com ha fet la resta del seu equip de partit. Un fet que es recull al ROF, el Reglament d'Organització i Funcionament de l'Ajuntament de Cambrils. 

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades