Back to top

Cambrils commemora el Setge de 1640 amb la mirada posada a Madrid

MAR ROVIRA

Cambrils ha commemorat el Setge de 1640 durant la Guerra dels Segadors aquest cap de setmana. L'acte institucional ha tingut un to políticament marcat per l'actualitat del país. El jutge Santiago Vidal ha exigit que s'arxivin totes les causes judicials obertes pel Tribunal Constitucional contra la presidenta del Parlament, l'expresident Mas i els regidors municipals de la CUP com a mostra de la voluntat de diàleg per part del govern espanyol. Les autoritats locals també recordat a les víctimes del Setge.

Els actes de commemoració del Setge de 1640 a Cambrils s'han celebrat amb una cercavila iniciada a la plaça de la Vila encapçalada pels diables i acompanyats pels Gegants i pels bastoners.  El seguici popular ha recorregut els carrers del municipi fins a la plaça del Setge, on les autoritats han homenatjat a les víctimes que van morir assassinades per les tropes de Felip IV.

L'acte institucional ha estat marcat pel parlament del jutge Santiago Vidal, qui ha esperonat a la ciutadania a continuar caminant per construir un nou país, on el poder judicial ha afirmat "hauria de ser totalment independent". I en aquest sentit, Vidal ha demanat que s'arxivin les causes contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, l'expresident Artur Mas i els consellers imputats pel 9-N així, com també, les causes obertes dels regidors de la CUP.  

Segons Vidal "de les promeses i de les paraules no te'n pots refiar". Per això, ha demanat "fets i no paraules" per part del govern central "per demostrar la voluntat de diàleg". Per la seva part, l'alcaldessa de Cambrils, Camí Méndoza, ha reiterat que "és el moment de crear un nou país", ja que "376 anys després dels fets del Setge Cambrils ens trobem un altre cop amb el menyspreu, la negativa i la imposició d'allò que no volem, fet que ens ha ensenyat que no ens podem refiar d'aquells que ens volen sotmesos".

Durant l'homenatge les autoritats també han entregat una ofrena floral, un acte que ha finalitzat amb el cant dels segadors i amb la ballada de la colla gegantera i del ball de bastons.