Back to top

Cambrils commemora el setge amb al·lusions a la situació actual

Els detonants de la Guerra dels Segadors i la situació catalana d'aleshores s'han comparat amb l'actual. Diables, bastoners i gegants posen el toc festiu a l'acte. En la part solemne, reivindicació nacional i feminista.
L'acte s'ha dut a terme a la plaça del Setge

Els diables han obert pas, un any més, a la commemoració del setge de 1640 a Cambrils. S'hi recorda la defensa de la vila que es va fer davant els atacs de les tropes de Felip IV durant dos dies. Passat aquest temps, i amb una capitulació pactada, els cambrilencs que van sortir de la muralla van ser assassinats pels soldats ignorant els acords i deixant uns 700 cadàvers a les portes de Cambrils. Aquests fets, que es commemoren a la plaça del Setge, són els més cruels viscuts mai a la vila segons ha sentenciat l'alcaldessa Camí Mendoza, qui també ha recordat l'atemptat viscuts aquest estiu mateix als carrers del municipi. Bastoners i Gegants acompanyaven els diables en aquesta cercavila d'inici de la commemoració del setge.

En l'ambient s'ha fet evident la situació política actual, per una banda amb els llaços grocs penjats arreu, i per l'altra, durant els parlaments, en què s'han establert paral·lelismes entre la situació política viscuda a l'inici i durant la Guerra dels Segadors i els moments actuals. Ho ha fet l'alcaldessa Mendoza, però també la convidada, Núria Gabarró, directora de l'arxiu Montserrat Tarradellas i Macià del Monestir de Poblet. 'No tenim les nostres institucions, la Generalitat ara mateix no la tenim, i jo crec que sí que hi ha un cert paral·lelisme amb els fets de 1640 en el sentit que el poble sempre ha lluitat per defensar les seves institucions i el seu país, i per tant, en un moment com l'actual hem de reclamar que el país serà el que el poble vulgui que sigui'.

El discurs de Gabarró, però, també ha servit per fer una reivindicació feminista recordant el pes gairebé nul que han tingut les dones en un acte com aquest. 'De tots els parlamentaris que han passat per aquest acte institucional, que n'han estat 33, només una va ser una dona i va ser en el llunyà any 1997, i 20 anys després una altra dona, en aquest cas jo, he tingut l'honor de poder fer de parlamentària del setge, i crec que era de justícia reclamat que les dones també tenim el dret d'expressar-nos i donar la nostra opinió'. Com és habitual, la coral Verge del Camí ha posat el punt final a l'acte, enguany, amb Què volen aquesta gent, de Maria del Mar Bonet, i El Cant dels Segadors.