Back to top

Cambrils fa una crida a reaccionar contra la violència masclista

L’àrea de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils ha impulsat, per segon anys consecutiu, les Jornades dels Bons Tractes que se celebraran del 8 de novembre al 2 de desembre

“Davant les violències masclistes #Reaccionem!”. Per segon any consecutiu, aquest és el lema de les Jornades dels Bons Tractes, impulsades per l’àrea de Polítiques d’Igualtat de l’Ajuntament de Cambrils, que se celebraran del 8 de novembre al 2 de desembre amb l’objectiu de sensibilitzar i implicar a la ciutadania contra qualsevol forma de violència masclista. 

El programa de les jornades engloba una diversitat d’actes destinats a públics diferenciats (familiar-infantil, juvenil i públic adult), treballats de forma transversal des del departament de Polítiques d’Igualtat, Joventut, Cultura, la Biblioteca Josep Salceda i Castells, Benestar Social i amb la col·laboració de l’Institut Català de les Dones.

Actes destacats

Una de les activitats centrals de les jornades serà l’acte institucional del 25 de novembre amb la lectura del manifest en contra de qualsevol forma de violència masclista i un concert en viu de la cantant Mariona Escoda, acompanyada al piano per Andreu Dexeus.

També destaca la xerrada col·loqui virtual sobre “L’amor sostenible”, a càrrec de l’escriptora Marisol Rojas Fernàndez, que abordarà la superació dels mites de l’amor romàntic i els estereotips de gènere aspectes claus per construir relacions afectives basades en la igualtat, el respecte, l’empatia, la corresponsabilitat i la llibertat personal (inscripció prèvia fins al 24/11 a www.cambrils.cat/igualtat).

Les veïnes del barri de l’Eixample Vila seran les primeres protagonistes de les jornades, que començaran el 8 de novembre amb el taller “Cuidar a les que cuiden, també als barris. Espai de veïnes; trobada, cura i creativitat”, que posa en valor les cures interpersonals i del barri com a mecanisme de cohesió social i apoderament des de l’autocura i la cura col·lectiva. Al llarg del novembre es realitzaran dues edicions més d’aquest taller a altres barris de la ciutat (Inscripcions a: Tel 669 16 25 06/ pici@cambrils.cat).

violència masclista cambrils

El jovent també tindrà a la seva disposició dos tallers de gran calatge, com són el taller “Dones i Natura. Cicles menstruals i plantes”, a càrrec de la Silvestrina i adreçat a joves de 14 a 30 anys i el Taller “I la mitja taronja, on és?” Prevenció de la violència masclista adreçat a joves de 14 a 20 anys (inscripcions obertes aquí). 

El programa d’actes compta també amb una àmplia oferta d’activitats culturals per a públics diferenciats, com dos espectacles adreçats al públic familiar, amb l’obra “Valentina Quàntica”, a càrrec de la Cia. De teatre Anna Roca, en el marc de la programació dels Diumenges al teatre. A més, a través del canal de Youtube de la Biblioteca (CanalBibCambrils) s’emetran els “Contes per als bons tractes”, a càrrec de Sílvia Palazón, que explica de forma teatralitzada una selecció de contes coeducatius de gran valor.

Consulta la programació sencera

La programació cultural també inclou el concert a la Cripta de la cantautora Lia Sampai i el guitarrista Adrià Pagès, que presentaran el seu segon treball “Amagatalls de llum” en el marc del Festival Accents, i l’obra de teatre “Els dies mentits” de Marta Aran, amb Lara Salvador, que abordarà totes aquelles mentides que hi ha dins del món del sexe, les que ens diem a nosaltres, les que ens diuen i les que acabem dient per sentir-nos part d’una societat sexualitzada.

D’altra banda, s’ha programat activitats dirigides a un públic restringit com una edició especial del Club de lectura de la Biblioteca Josep Salceda i Castells, amb l’obra “Un cor massa gran i altres relats de l’escriptora Eides Rodríguez, que serà dinamitzat pel Frida Colectivo Feminista. Des del Servei d'Atenció al Poble Gitano, prestat per l'entitat AGIPCAT, s'impulsarà la participació de la comunitat gitana en els actes que impulsi l’Ajuntament en el marc d’aquestes jornades, i es treballarà la temàtica amb l'alumnat gitano que participa del Taller d'Estudi Assistit.
 
El programa d’actes finalitza el 2 de desembre amb la projecció la pel·lícula documental “Sands of Silence”, que aborda la transformació de les supervivents del tràfic sexual i des del qual la mateixa directora trenca el silenci sobre l’abús sexual patit a la seva vida. Després del film, hi haurà col·loqui amb la guionista, productora i directora, Chelo Álvarez.

Per complementar les activitats, l’exposició "Lliures i sense por", que reflexiona sobre les violències sexuals i la reivindicació del dret a la llibertat sexual i la seguretat de les dones, es podrà visitar del 22 al 26 de novembre al vestíbul de l’Ajuntament i del 29 de novembre al 17 de desembre a l’Ateneu Juvenil.  

Missatges que denuncien conductes normalitzades

Per segon any consecutiu les Jornades s’emmarquen en una campanya ciutadana que a través d’una cartelleria concreta explicita actes quotidians normalitzats socialment que són  violència masclista contra les dones i que requereixen la seva identificació per poder ser erradicats.

Els missatges de la cartelleria d’aquestes jornades són emesos per cinc dones diverses i complementen els missatges de la cartelleria de l’edició 2020. En aquella ocasió, el protagonisme el van liderar els nois i homes cap a aquest mateix col·lectiu amb l’objectiu d’auto responsabilitzar-se envers les violències masclistes i la necessitat urgent de la construcció d’una masculinitat saludable en tots els àmbits, tant individualment com relacionalment.

Paraules clau:

Notícies relacionades