Back to top

Cambrils homenatja al cardenal de la pau

El municipi engega l'Any Cardenal Vidal i Barraquer per homenatjar la figura d'aquest fill il·lustre, coincidint amb el 150 è aniversari del seu naixement. El repte és donar a conèixer l'obra i la vida del que han qualificat com el cardenal de la pau.
Cambrils  engega l'Any Cardenal Vidal i Barraquer per homenatjar la figura d'aquest fill il·lustre

"Se'l va difamar, se'l va insultar i apartar per la seva defensa de la llengua catalana. Hem de donar-li veu per tal que tothom conegui el gran missatge de pau que va voler donar a tota la societat". Aquest és l'objectiu principal de l'any dedicat al cardenal Vidal i Barraquer segons ha afirmat el comissionat Josep Maria Panicello.

La commemoració s'iniciarà el proper 15 de maig amb una conferència a càrrec de Mossèn Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari de Sant Pacià, qui presentarà el llibre reeditat “Vidal i Barraquer, cardenal de la pau”, de mossèn Ramon Muntanyola. L'acte coincidirà amb el quarantè aniversari del retorn de les despulles d'aquest fill il·lustre al municipi. Des del comissionat han organitzat conferències, taules rodones, tres exposicions - la primera d'elles prevista pel 16 de novembre a la Sala Àgora del consistori- i, presentacions de llibres dedicats a la vida i obra de l'eclesiàstic.

El programa organitzat per l'Any Cardenal Vidal i Barraquer s'ha estructurat en quatre blocs, els quals contemplen els actes que es realitzaran a Cambrils, els que es faran arreu del país i els organitzats per altres entitats que s'han sumat a aquesta iniciativa. A més, atenent el caràcter religiós del cardenal també s'han previst actes religiosos, com una missa a l'ermita de Cambrils el proper 13 de setembre, una missa solemne presidida per l'Arquebisbe Jaume Pujal coincidint amb la data del seu bateig el 5 d'octubre i, finalment, una missa central a la Catedral de Tarragona a principis del pròxim any.

D'altra banda, també tindrà un pes rellevant el web que compta amb la biografia i bibliografia complerta de l'eclesiàstic i s'hi publicaran documents inèdits del fons familiar i també documentació desclassificada del vaticà, segons ha detallat l'arxiver municipal Pedro Otiña. Per altra, està previst que les activitats s'estenguin fins el 2019 i que es públic un nou llibre que recopilarà la informació de les conferències dedicades a l'eclesiàstic durant tot el cicle.