Back to top

Cambrils i el CIDOB organitzen un debat sobre els interrogants dels atemptats

L'alcaldessa de Cambrils presentarà la sessió a càrrec dels investigadors Moussa Bourekba i Jordi Moreras.
Cambrils i el CIDOB organitzen un debat sobre els motius i les reaccions dels atemptats

L'acte se celebrarà el proper divendres 16 de febrer a les 19 hores al Centre Cultural Municipal de Cambrils i serà presentat per l'alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza. El debat és obert a tothom però les places són limitades i caldrà fer inscripció prèvia. El registre és individual i s'ha de finalitzar com a mínim 24 hores abans de l'inici de l'esdeveniment a través d'aquest formulari.

Els ponents seran els investigadors del CIDOB Moussa Bourekba i Jordi Moreras, que acaben de publicar el llibre col·laboratiu "Atemptats de Barcelona: reaccions, explicacions i debats pendents" juntament amb Blanca Garcés i Fatima Lahnait

Els atemptats comesos a Cambrils i Barcelona van sorprendre a analistes i observadors i no perquè Espanya no fos susceptible d'un atac, sinó perquè es diferenciaven en certs aspectes dels recents atemptats perpetrats en territori europeu. 

Tant el perfil dels seus autors com les reaccions suscitades ens conviden a reflexionar sobre tres interrogants: Per què van ocórrer el 17A i el 18A? Qui són els responsables directes i indirectes d’aquesta tragèdia? Com podem evitar que això es reprodueixi? Són preguntes que habitualment es plantegen després de cada atemptat terrorista, però en aquest cas sobta el caràcter fugaç dels debats posteriors.

Encara que sembli que la societat ha passat pàgina, el debat relacionat amb els motius pels quals el grup de joves de Ripoll va decidir matar persones innocents continua obert. Per molt que avanci el debat sobre les causes de radicalització, no existeix a dia d’avui un consens pel que fa a la prevalença d’un factor sobre un altre. Però reconèixer aquest límit metodològic pot ser una oportunitat per analistes, investigadors i polítics, ja que en comptes de recórrer a patrons uniformats basats en experiències anteriors, caldrà adoptar les aproximacions multidisciplinàries que requereixen els processos de radicalització, cada vegada més diversificats i multidimensionals. 

En aquest context, l'objectiu principal de publicació del CIDOB és examinar els termes d’aquests debats. Només d'aquesta manera es podran imaginar estratègies comprensives, creatives i adequades a cada context, per lluitar contra una amenaça que segueix present i en constant mutació.