Back to top

Cambrils s'estrena en pressupostos participatius amb 275 propostes

Per primera vegada, la ciutadania de Cambrils podrà escollir on destinar 100.000 euros de les arques municipals. S'han rebut 275 propostes, que s'han acabat convertint en 45 vàlides. Ara, caldrà escollir-ne deu perquè posteriorment, les persones empadronades a la localitat escullin on invertir aquests diners.
Fulletó

Sobre la taula, 100.000 euros i una llarga llista de propostes per millorar Cambrils. El municipi s'estrena en l'eina de pressupostos participatius, validant 88 dels 275 projectes presentats. D'aquests, finalment s'han agrupat en 45, tenint en compte que moltes de les propostes eren similars. La majoria tenen a veure amb la via pública, tal com destaca la tècnica de Participació Núria Ferrando. Segons Ferrando, aquesta és una tònica habitual en altres municipis on s'ha dut a terme uns pressupostos participatius generals d'inversió.

Des de la regidoria de Participació Ciutadana, posen l'accent en què aquesta és una eina que fomenta la comunicació amb la població, però no és ni de bon tros l'acció estrella. La regidora de Participació Ciutadana Ana López insisteix en què aquesta és una eina que complementa les ja existents al municipi i en valora especialment l'aprenentatge que està aportant, tant a la població com al consistori.

En ocasions, els pressupostos participatius són vistos per les associacions com una manera per fer valer les seves reclamacions i aconseguir la millora de certs equipaments. Un cop validades, cal trobar el màxim suport entre els ciutadans, però a vegades, són diversos els col·lectius que fan les seves demandes. Justament per evitar competitivitat entre col·lectius i entitats per aconseguir que les seves propostes resultin guanyadores, està previst un taller de priorització que permeti extreure deu projectes que posteriorment seran votats. El Taller Top10! està previst el 19 de setembre i comptarà amb experts que ajudin als participants a escollir els projectes d'una manera més equitativa. Per això, s'utilitzaran tècniques com matrius de criteris o votacions per fer la tria.

A la vegada, des del consistori recorda que en cas que les propostes presentades no vegin la llum verda en aquests pressupostos participatius, existeixen d'altres canals per fer sentir la seva veu. "Qui realment consideri que té una reivindicació que municipalment s'hauria de solucionar [...] té altres canals municipals per fer valer la seva proposta". La previsió de votació que s'augura es troba entre el 3 i 4% de la població censada. D'altra banda, les iniciatives guanyadores s'executarien l'any vinent.

 

El sedàs de les 45 propostes

La millora de la via pública aglutina bona part de les propostes validades dels pressupostos participatius de Cambrils. De les 45 acceptades, quinze s'inclouen en el capítol d'inversions a places, parcs, zones verdes i entorn natural.  En aquest apartat, hi destaquen iniciatives com la millora a la plaça de l'ajuntament, o l'ampliació dels jocs infantils al parc del Pinaret i al Parc dels Pescadors.

Els projectes relacionats amb els equipaments també han despertat interès entre els participants. Concretament, dotze idees han passat la fase de validació. Entre les propostes, hi trobem la construcció d'un skatepark, l'adequació d'un terreny per fer una pista de pàdel a Vilafortuny o millorar l'actual Palau d'Esports.

Finalment, tant la via pública i mobiliari urbà com l'smart city empaten en nombre d'idees validades: nou cadascuna. Els arranjaments a diversos punts del port cambrilenc o la creació de zones de reproducció marines a partir de biòtops encapçalen aquests capítols.

Paral·lelament, els projectes es desgranen en funció del seu cost. D'aquesta manera, existeixen fins a quatre tipus d'inversions: micro (import menor als 10.000 euros), petita (entre 10.000 i 30.000 euros), mitjana (entre 30.000 i 60.000 euros) i finalment, gran (superior als 60.000 euros).

El conjunt de propostes, tant les validades com les descartades per incomplir la normativa, es poden consultar al web participa.cambrils.cat.

El 19 de setembre, les 45 propostes validades hauran de passar pel sedàs i convertir-se en 10, que posteriorment podran ser votades per totes aquelles persones que estiguin empadronades al municipi.

Subscriu-te a la newsletter diària

PolÌtica de privacitat de dades

Paraules clau: