Back to top

Cambrils vol dignificar la memòria històrica

Per dotzè any consecutiu, Cambrils aposta per fer visible la història del municipi a través del Cicle de Tardor. Enguany està dedicat als desapareguts durant la Guerra Civil i el franquisme.
cicle tardor

'La victòria fou el silenci'. Sota aquest títol que fa referència directa a la repressió que va patir la ciutadania durant la Guerra Civil i el franquisme, Cambrils celebra enguany la dotzena edició del Cicle de Memòria de Tardor. Coincidint amb els 80 anys dels primers bombardejos de la Guerra Civil i la recent aprovació de la llei de memòria històrica, el cicle se centra en la figura dels desapareguts a través de xerrades, visites guiades al Parc Samà i conferències. El cicle s'estrena aquest dissabte i s'allargarà fins a mitjans de novembre.

Un dels plats forts del programa es celebrarà el 8 d'octubre, amb les portes obertes i recreació històrica al Parc Samà, un espai que durant la guerra es va convertir en un centre de reclutament. En aquesta activitat gratuïta hi participarà el grup de recreació històrica Ejército del Ebro amb la col·laboració de l'Agrupament Escolta Gent de Mar de Cambrils, que representaran a la Lleva del Biberó.  També destaca la sortida cultural als espais de la Batalla de l'Ebre, així com nombroses xerrades i taules rodones. El primer acte però, arriba aquest dissabte, amb la inauguració de l'exposició fotogràfica de Sergi Bernal 'Desenterrant el silenci. Antoni Benaiges, el mestre que va prometre el mar', centrat en la figura d'un professor de Burgos amb una innovadora metodologia basada en la participació activa dels alumnes i que va desaparèixer just a l'inici de la Guerra Civil.

Segons el director del Museu d'Història de Cambrils, Gerard Martí, el cicle busca poder tancar el dol de les famílies de les víctimes des del respecte i el rigor històric. Una de les propostes que s'emmarquen en aquesta iniciativa és crear un espai específic al cementiri parroquial, on s'hi va ubicar una fossa comuna, perquè els familiars puguin adreçar-s'hi. Ara bé, incideix en la negativa d'obrir cap fossa, sinó de patrimonialitzar l'espai per dignificar la memòria de les víctimes i els seus familiars. Per tot plegat, fa una crida a la cooperació entre administracions i institucions perquè aquesta demanda es converteixi en una realitat.

Durant els dotze anys en què Museu d'Història i Arxiu Municipal han treballat plegats, s'han realitzat més d'un centenar d'entrevistes a testimonis i familiars de víctimes.

Notícies relacionades