Back to top

El canvi climàtic, una preocupació al territori

Diversos experts apunten a la necessitat de buscar noves maneres d'aprofitar l'aigua i també de protegir-nos contra l'augment de malalties infeccioses. Tot plegat, demostra que el territori està en alerta.
Joan Ramon Coll, climatòleg URV.

El climatòleg i geògraf de la Universitat Rovira i Virgili, Joan Ramon Coll, destaca que 'el clima mediterrani és de transició, per la qual cosa qualsevol alteració del clima fa que alteri més aquesta regió'. Un clar indicador del canvi climàtic al territori és l'augment dels períodes de sequera.

La professora en Física aplicada de la Universitat de Barcelona, Maria del Carme Llasat, alerta que 'amb l'augment de població a l'estiu pel turisme, apareix el problema de l'aigua potable i ja s'estan plantejant tècniques de dessalinització, tot i que hauríem de ser capaços d'evitar la pèrdua d'aigua en el seu transport'.

D'altra banda, els experts ja fa temps que analitzen quines conseqüències està tenint el canvi climàtic en la salut humana. És el cas de Maria Rosa Fenoll, professora de Medicina de la URV. 'Hi ha algunes previsions que no són gens positives de cara a l'any 2030, quan preveuen un increment de les malalties infeccioses per picades d'insectes però la paparra', subratlla.

Paraules clau: