Back to top

Capafonts reparteix mandongo per a 300 persones

Per rememorar la matança del porc que es feia antigament als pobles, el municipi de Capafonts va decidir, ara fa 17 anys, recuperar la tradició amb la Festa Popular del Mandongo. El mandongo era l'àpat típic d'aquella jornada d'intens treball, on es reunia tota la família per treballar la carn del l'animal mort, ja fos fent-ne pernils o trinxant-la per fer-ne embotits.
àpat de porc

Des de primera hora del matí els fogons de Capafonts han estat treballant a fons per tenir a punt el mandongo, una combinació de magre i cansalada de porc, ronyó, fetge, i fesols. I és que aquest cap de setmana la població ha celebrat la festa del mandongo, una festa que es va recuperar el 2001 després que als anys 50 la tradició de la matança del porc es perdés. Tal com explica la secretària de l'Associació de Dones Verge de Barrulles de Capafonts, Anna M. Giró, "això de la matança ho vam recuperar l'Associació de dones perquè el jovent del poble, i el jovent d'avui en dia, no sabia què era això del mandongo".

La festa se celebra el segon cap de setmana de febrer. Enguany, en coincidir amb el Carnaval, han reduït una mica les racions, i han previst repartir-ne unes 300. Malgrat tot, Giró explica que "l'any passat en vam fer quasi 400, i des de que ho fem, cada any hem anat augmentant una miqueta. Enguany, al tocar el mateix dia del carnaval vam pensar que potser que fem fins a 300, afluixem una mica, per si de cas després no ve tanta gent com l'any passat. De moment portem un bon ritme, però".

En total han cuinat 75 quilos de carn i 40 de fesols crus. La majoria de visitants són d'altres pobles del Baix Camp, o de les comarques  properes. Això sí, tots ells lloen el sab orós gust del mandongo.

La festa ve amenitzada per una banda de música, i es complementa amb un petit mercat de productes de proximitat.

Notícies relacionades