Back to top

Carlos Cuchi: “A Bèlgica no s’ha decretat un estat d’alarma perquè s’associa a termes de guerra”

El cambrilenc Carlos Cuchi posa de manifest que el govern belga ha confiat en la ciutadania a l’hora de decretar el confinament.
Cuchi

Bèlgica s’ha convertit en un dels països europeus amb més mortalitat per coronavirus de la Unió Europea. Una situació que segons el cambrilenc Carlos Cuchi s’explica perquè el govern comptabilitza totes les víctimes mortals que es registren en hospitals i residències de la tercera edat. Cuchi viu al petit municipi de De Kingle, al límit entre Bèlgica i Holanda, des d’on hi està vivint la crisi del coronavirus. Fa cinc anys que es va mudar al país belga, on treballa en una empresa de logística, un dels serveis essencials que ha seguit operant malgrat la pandèmia mundial.

Una situació però, que s’ha viscut de forma diferent a d’altres països de la Unió Europea, tal com detalla Cuchi: “S’ha fet una crida a la responsabilitat col·lectiva de la població i aquesta ha respost, per això s’ha pogut dur a terme un confinament més suau respecte a la resta de països veïns”. Això sí, per molt que s’apel·li a la responsabilitat i al sentit comú, els controls policials també són ben presents per evitar que ningú se salti la normativa. Des del primer moment però, es va permetre a la ciutadania sortir a fer esport o bé passejar de forma individual, però en cap cas es permetia que la gent es quedés aturada en un banc o a la gespa. Unes mesures que per gran part de la població s’han respectat.

Pel que fa a les mesures polítiques, Bèlgica va decidir consensuar un govern provisional, liderat per Sophie Willnès, després d’any i mig sense un executiu. Es tracta de la líder d’un partit que va resultar ser la setena força política en els darrers comicis i que ara, es troba al capdavant de la gestió de la Covid-19 al país.

"Veure les fronteres tancades provoca un gran impacte a la gent gran"

D’altra banda, en relació a la no-declaració de l’estat d’alarma, Cuchi posa llum a aquesta qüestió: “A Bèlgica aplicar un estat d’alarma representa un cop dur psicològicament, ja que es relaciona a termes bèl·lics. Com que no es volia donar aquesta imatge per fer front al coronavirus, es va optar per l’aprovació d’una llei que permet un control més exhaustiu per part dels cossos policials envers la ciutadania, però que no té les connotacions negatives d’un estat d’alarma”.

Cal recordar que Bèlgica és un dels països fundadors de la Unió Europea i tal com assenyala Cuchi, la gent gran li costa entendre que a dia d’avui, les fronteres estiguin tancades per prevenció. “Per a la gent gran, veure les fronteres tancades representa un impacte”, afegeix.

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades