Back to top

Carrutxa celebra 40 anys d'història

El Centre de Documentació del Patrimoni i la Memòria bufa les espelmes aquest mes de juny, en ple confinament. Asseguren que en prepararan una de grossa quan la desescalada sigui un fet.
Carrutxa

Carrutxa està de festa. Quatre dècades treballant per posar en valor el patrimoni etnològic i la cultura popular, fent recerca i recollint la història i la memòria.

L'entitat va néixer el 1980: "Érem una colla de joves, que ara ja no som tan joves, que teníem ganes de sortir al carrer i de fer festa", diu Salvador Palomar, un dels integrants de la primera fornada i que encara ara és present a l'entitat. 

La democràcia i la possibilitat de començar a fer coses els va fer "mirar cap al passat, festes i tradicions, però sempre amb la voluntat d'investigar". El que va començar sent un col·lectiu de curiosos es va convertir en una associació cultural que va guanyar el 2016 el Premi Nacional de Cultura

Les festes i les tradicions

Diu Palomar que el fil conductor de la tasca de Carrutxa "és la memòria". De fet, van començar investigant festes, però també literatura popular, el cançoner, llegendes i rondalles i d'aquí van saltar a estudiar la memòria de la Guerra Civil, amb els seus bombardejos i també l'associacionisme cultural del primer terç del segle passat. 

Una de les característiques de l'entitat "és que teoria i pràctica sempre han anat de la mà", diu Palomar. "Hem investigat perquè volíem crear, hem estudiat el passat per construir present i futur". Per això destaca les col·laboracions amb aquelles persones que tenien ganes de rehabilitar determinades festes: "no és cap secret que hem col·laborat en la creació de les festes majors de la ciutat i també d'altres poblacions". Com a lema definitiu, diu Palomar, "hem volgut que la nostra fos una feina útil. Recerca aplicada. Retornar a la gent la memòria de les persones". 

Entrevista completa

canalreus a telegram

Paraules clau: