Back to top

Catalunya necessita més de 9.000 MEUR per millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans

Aquest és el titular que el col·lectiu Economistes pel Benestar han extret del seu recent estudi 'Com millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Catalunya'. Una qüestió que fica sobre la taula la necessitat d'un canvi en el model de finançament espanyol.

Enmig de la pandèmia i de la crisi social i econòmica que se'n deriva, el col·lectiu Economistes pel Benestar han portat a terme un estudi amb la premissa de 'Com millorar la qualitat de vida dels ciutadans de Catalunya'. I la conclusió és que Catalunya necessitaria uns 9.107 milions d'euros anuals per tal de millorar la qualitat de vida dels seus ciutadans i equipara-la a la que tenen en altres comunitats autònomes, com és el cas, per exemple, del País Basc. 

Segons els economistes que han portat a terme l'estudi - Albert Carreras, Joan B. Casas, Júlia Montserrat, Daniel Quer, Francesc Raventós i Josep Reyner - aquests més de 9 mil milions d'euros podrien repartir-se de la següent manera: 

Serveis públics

Aquests són, segons els economistes, els 5 serveis bàsics de l'estat del benestar. Es considera que la salut, l'educació, l'habitatge, els serveis socials i rodalies són els serveis públics més importants per a la societat i, per tant, els que fan augmentar la qualitat de vida dels ciutadans.

La comunitat que més dona i menys rep

D'altra banda, i segons aquest estudi, Catalunya és la comunitat autònoma de tot l'estat espanyol que disposa de menys recursos per habitant, tot i ser la tercera comunitat que més aporta. Per aquest motiu, es mostren molt crítics amb el model de finançament actual, el qual, asseguren, està caducat.

Un estudi que invita a reflexionar  

L'estudi s'ha presentat enmig de la campanya electoral de eleccions del pròxim 14 de febrer i pretén que els polítics, però també els ciutadans, reflexionin sobre si el model econòmic actual és el que volen per al futur.

Secció d'economia

Paraules clau:

Notícies relacionades