Back to top

El centre per l'Alzheimer de Reus es dirà a partir d'ara Institut Lerín Neurocognitive

Es tracta d'un homenatge a una teràpia no farmacològica ideada a la capital del Baix Camp.

L'associació d'Alzheimer de Reus i el Baix Camp ha decidit canviar el nom del centre terapèutic de la ciutat, inaugurat ara fa dos anys i que dóna servei a usuaris i familiars afectats per aquesta malaltia. En homenatge a una de les teràpies no farmacològiques de referència al sector que s'ha desenvolupat des de Reus, a partir d'ara, el centre ubicat a tocar del Santuari de Misericòrdia, s'anomenarà Institut Lerín Neurocognitive

L'alzheimer i les seves derivades

L'alzheimer és una malaltia neurodegenerativa que afecta el sistema nerviós central i ocasiona un deteriorament progressiu de les facultats mentals, així com trastorns de la conducta. L'Associació d'Alzheimer i Altres Trastorns neurocognitius Reus i Baix Camp treballa des del 2019 a les instal·lacions creades per la Fundació Rosa Maria de Vivar, sota un conveni amb l'Ajuntament, a canvi de realitzar un centre per l'Associació a l'avinguda D'Antoni Planas i Marca, 13, on actualment s'hi troba ubicat l'Institut Lerín Neurocognitive.

En aquest espai es treballa amb un programa basat en diferents teràpies no farmacològiques: teràpia estimulació cognitiva, teràpia estimulació emocional, logopèdia, estimulació cognitiva computerizada, teràpia d'orientació a la realitat, estimulació sensorial, sessions de psicomotricitat, musicaterapia, laboraterapia, activitats de sociabilització, estimulació sensorial, entrenament de les activitats de la vida diària i transport adaptat. Un dels mètodes concrets és l'aromacologia, que tracta de modificar la conducta, l'estat d'ànim o l'evocació de records del pacient a través d'olis essencials.

RP Institut Lerín Neurocognitive Alzheimer

El cost d'estar ingressat de dilluns a divendres durant tot el dia és de 1.080 € mensuals, que poden estar subjectes a subvencions. El Departament de Benestar de l'aporta ajudes que afecten el dret d'accedir al centre, el servei de transport i el menjador. Des de l'Associació s'estima que aquestes ajudes ascendiran aquest any fins als 160.000 €.

Actes amb motiu del de dia de l'Alzheimer:

  • El dia 13 de setembre, al Centre de Lectura de Reus, a les 18h, hi haurà una conferència a càrrec de la Dra. Margarita Torrente Torné, professora del Departament de psicologia –àrea psicobiologia – URV. Investigadora del Laboratori de Toxicologia i Salut Mediambiental – Tecnatox- IISPV. URV. La conferència porta per nom: ES POT PREVENIR L'ALZHEIMER?
  • Els dies 16,17 i 18 de setembre es durà a terme la campanya Cuidar la teva reserva cognitiva. A causa de l'augment de la longevitat i la supervivència humana, hi ha un nombre creixent de població envellida. Per aquesta raó, hi ha un interès en les demències i els trastorns cognitius associats a l'edat, ja que constitueixen les malalties més freqüents i el problema més gran de la psicogeriatria en les societats industrialitzades.
  • Els dies 16,17,18 i 21 de setembre, pels carrers del centre de la ciutat de Reus hi haurà un personatge molt especial, La Neurona. Aquest personatge explicarà i informarà tot allò que algú vulgui saber referent a l'associació per tal que les persones puguin rebre informació i assessorament.
  • El dia 21 de setembre hi haurà un estand informatiu a la plaça de Prim i a les 19:30 es llegirà el manifest del dia mundial de l'Alzheimer davant de la capça Gaudí a la plaça del Mercadal.

Paraules clau:

Notícies relacionades