Back to top

El CNL impulsa la campanya "Parla'm en català"

El Centre de Normalització lingüística de Reus vol fer créixer les converses en la nostra llengua. Per això ha tirat endavant aquesta iniciativa que consisteix en 4 peces audiovisuals protagonitzades per alumnes estrangers del centre. Els vídeos s'emetran per Canal Reus a partir d'aquest divendres.
El Centre de Normalització lingüística de Reus vol fer créixer les converses en la nostra llengua. Per això ha tirat endavant aquesta iniciativa que consisteix en 4 peces audiovisuals protagonitzades per alumnes estrangers del centre. Els vídeos s'emetran per Canal Reus a partir d'aquest divendres.

Sensibilitzar la població catalanoparlant que no és necessari canviar de llengua quan s'adrecin a persones que no són d'aquí o que creguin que no parlen l'idioma.

Aquest és l'objectiu de la nova campanya "Parla'm en català", impulsada pel Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura. Per això ha creat quatre vídeos protagonitzats per alumnes estrangers que estudien català al centre que expliquen els motius pels quals demanen que els seus interlocutors es mantinguin parlant en el nostre idioma.

Un 94% del Camp de Tarragona entén el català

La campanya també vol animar a les persones que entenen o estan aprenent el català a demanar als catalanoparlants que s'adrecin en llengua catalana i proposa als catalanoparlants començar d'entrada parlant en el nostre idioma mentre no manifestin que no l'entenen. Al Camp de Tarragona un 94% de la població entén el català i un 82% el sap parlar, segons les dades de l’Enquesta d’Usos Lingüístics de la Població (EULP) 2018 que s’han presentat recentment. A més, durant el 2019 hi han hagut més de 1.600 inscripcions al Baix Camp i al Prioral dels cursos de català del Centre de Normalització Lingüística. Per tant, en poques ocasions els catalanoparlants trobaran interlocutors que no els comprenguin.

presentació de la campanya "Parla'm en català" del CNL Miquel Ventura de Reus.

L’EULP 2018 també revela que al Camp de Tarragona la llengua habitual dels seus habitants és en un 40% el català, en un  7,5 % el català i el castellà; en un 41% el castellà, en un 5,9 altres llengües i en un 4,2% altres combinacions. En aquestes comarques hi ha un 27,9% de la població que declara que inicia sempre les converses en català; un 27,3% que les inicia en català sovint, un 17,4% que les comença poques vegades en català i només un 7,9 % que no les inicien mai en català.

Ara bé, del total de persones que comencen les converses en català, només un 13,4% continua en aquesta llengua si la resposta és en castellà, mentre que en un 77,1% la continua en castellà.

Aquesta campanya es complementarà amb tallers o xerrades de sensibilització adreçades a diferents col·lectius catalanoparlants, com  l’alumnat del CNL i les parelles lingüístiques. Concretament la primera es farà a la seu del CNL al mes de febrer i les inscripcions seran gratuïtes.

Una iniciativa amb diverses col·laboracions

Els vídeos han estat creats pels alumnes de la Casa d'Oficis de Creació i producció audiovisual del Mas Carandell i Canal Reus col·labora en la seva difusió a partir d'aquest divendres.

Els vídeos de la campanya

 

Mira la resta dels vídeos 

 

Paraules clau:

Notícies relacionades