Back to top

Com evitar que el teu fill pateixi ciberassetjament

Els Mossos d'Esquadra han compartit recomanacions per tal que els menors d'edat no siguin víctimes d'assetjament via online

La distància social que s'ha d'establir actualment augmenta l'ús de les relacions virtuals entre els joves i, com a conseqüència, el risc de patir ciberassetjament.

Per aquest motiu, els Mossos d'Esquadra alerten dels perills que corren els i les adolescents des de l’inici de l’estat d’alarma davant l’acció delictiva de ciberassetjadors, depredadors sexuals virtuals i assetjadors de jocs en línia que han vist l’oportunitat d’actuar en aquest context.

ciberassetjament

L’ús de les noves tecnologies en la nostra vida quotidiana ha creat noves formes abusives aprofitant la immediatesa, la disponibilitat, la manca d’informació de context i l’anonimat que ofereix internet. 

Formes de violència sexual amb les noves tecnologies

  • Ciberassetjament: És l’assetjament, persecució i control exercit per una persona sobre una altra mitjançant les noves tecnologies.
  • Sèxting: és la difusió o publicació de continguts sexuals (fotografies i/o vídeos) d’un/a mateix/a o d’una altra persona, de manera consentida i sense coacció, utilitzant el telèfon mòbil o altres dispositius tecnològics.
  • Sexpreading: difondre o publicar continguts de tipus sexual (fotos, vídeos) d’una persona sense el seu consentiment.
  • Sextorsió: forma d’extorsió sexual en la qual una persona rep xantatge o amenaces per part d’una altra per fer públiques imatges o vídeos de contingut sexual.
  • Grooming: conducta de tipus sexual per part d’un adult, desenvolupada normalment a través d’internet, amb la qual, valent-se d’una identitat falsa, busca establir una relació afectiva amb un menor per obtenir imatges de contingut sexual o bé abusar-ne sexualment.

Consells generals per evitar algunes situacions

  1. Evita respondre missatges amenaçadors o feridors. Si això et passa:  guarda els missatges ofensius com a prova. Si coneixes aquesta persona demana-li primer que els retiri. Contacta després amb l’administrador de la pàgina i denuncia la situació.  Demana ajuda a una persona adulta.
  2. Tingues en compte que Internet no és anònim i que quedarà rastre del que fas.
  3. Dóna informació personal només a qui sigui de confiança.
  4. Compta amb el consentiment d’altres per pujar fotos o vídeos on hi surten.
  5. Obre només correus i fitxers adjunts coneguts.
  6. No concertis trobades a cegues amb desconeguts.
  7. Cal que recordis que insultar, amenaçar, robar contrasenyes, fer-se passar per un altre… pot ser un delicte.
  8. Accepta com a amics només aquells que coneguis personalment.
  9. Tingues en compte que la informació que es puja a Internet pot quedar-s’hi tota la vida i la pot veure qualsevol persona.
  10. Has de mantenir les contrasenyes segures, secretes i complexes.
  11. No incloguis dades personals excessives en el nom que usis a l’adreça de correu electrònic.
  12. Per donar-te d’alta en algun lloc web, compta amb l’autorització dels pares.
  13. Utilitza les opcions  “configurar privacitat”, “bloqueig”, “informa”… per estar més protegit a Internet.
  14. Evita participar de cadenes de missatges de mal gust i no enviïs correus que deixin a la vista les adreces d’altres persones.
  15. En cas que tinguis algun problema navegant, demana ajuda per impedir que et torni a passar.

Paraules clau:

Notícies relacionades