Back to top

Com és un tast d'oli?

Les consideracions organolèptiques d'un bon oli d'oliva verge extra van més enllà d'un producte que, generalment, es destina a ambientar amanides o a fer de greix per poder fregir.
Tast Oli

Aquest dilluns a la tarda, la Llotja de Reus ha estat l'escenari d'un tast d'oli. Àngels Calvo, cap del panell de tast oficial d'olis d'oliva verge extra de Catalunya, amb seu a la capital del Baix Camp, va explicar davant una vintena de persones com s'ha de provar l'oli. 

I és que l'oli, de la mateixa manera que els vins, té tants matissos i dimensions que les persones que es dediquen a dirigir tastos han de passar anys preparant-se. 

Aroma, gust i retronasal

El primer que cal saber a l'hora de tastar un oli és que cal consumir-lo a 28 graus. Això s'aconsegueix acaronant amb la mà el got de tast fins a acalentar-lo suficient. A partir d'aleshores, és quan els aromes comencen a fluir. Es destapa el got de tast i es busca què ens recorda l'aroma

És aleshores quan l'hem de provar. En cada got de tast hi ha una quantitat exacte d'oli que permet fer dos o tres glops. Es passeja l'oli per la boca i es busca el picant, l'amarg i l'astringent. Per acabar, s'empassa l'oli i s'hi busca el retronasal, com si es tractés d'un vi. 

Setmana de l'oli 2019

oli

Notícies relacionades