Back to top

Conèixer alguns indrets reusencs a través dels contes

La Ruta dels contes és una iniciativa que s'està duent a terme aquests dies a la ciutat, on a través de la publicació "Contes de Vilaencanteri" s'ensenya als nens i nenes diversos llocs emblemàtics de Reus. Avui hem assistit en una d'aquestes sessions on primer s'explica un d'aquests relatats i després els infants fan un taller de treballs manuals.
Conèixer alguns indrets reusencs a través dels contes

"Contes de Vilaencanteri" és un recull de contes infantils on la història transcorre en diversos indrets de Reus. Són espais emblemàtics de la ciutat com la Prioral de Sant Pere, el campanar o la Plaça Mercadal, on uns personatges molt peculiars viuen les seves aventures. A partir d'aquestes narracions els més petits descobreixen aquests espais a través de la fantasia i la literatura en una activitat promoguda per el col·lectiu Reusenques de Lletres i Ans Ensenyament, amb la col·laboració de l'Arxiprestat, Reus Promoció i la Regidoria d'Ensenyament.

Víctor García és cofundador d'ANS Educació i explica que "la finalitat és que els més petits puguin conèixer i reconèixer el patrimoni de la ciutat, i no hi ha millor manera de fer-ho que a través d'uns contes que han escrit i il·lustrat unes autores reusenques cent per cent. És una gran manera de treballar-ho perquè les narracions estan adaptades per ells per tal de que puguin conèixer aquests espais a través d'uns personatges i d'un món fantàstic".

Fins a 17 mans han escrit els "Contes de Vilaencanteri". És una de les publicacions de les "Reusenques de Lletres", un col·lectiu que agrupa diverses escriptores amb vinculació a la Ciutat de Reus.

Victòria Rodrigo autora de la narració La Marieta Groga que forma part del recull "Contes de Vilaencanteri". L'autora ens explica que "és una proposta literària de gènere fantàstic adreçada per nens. Per tant, la possibilitat de encisar-los d'alguna manera amb aquesta fantasia i que després els nens puguin manipular en un taller la seva pròpia experiència és la finalitat de tot plegat".

Després de que l'autora llegeixi el conte, els nens i nenes passen a fer un taller relacionat amb el relat que han escoltat. En aquest cas aprenen què són els vitralls amb una activitat en grup que els permeten entendre la funció de la llum per poder gaudir d'aquestes obres d'art.

La Ruta dels Contes és el primer any que es porta a terme però els impulsors esperen repetir l'any vinent, també per Sant Jordi, amb més contes i més tallers.

Paraules clau: