Back to top

Conèixer com vivien els ibers amb el poblat de La Cella

Salou alberga un dels poblats Ibèrics més especials de Catalunya, el de La Punta de la Cella. A càrrec del grup de recerca GRESEPIA de la URV, s'organitzen visites tematitzades al bell mig d'aquestes restes protohistòriques. Avui acompanyarem als visitants en aquest jaciment arqueològic per conèixer com vivien els seus habitants entre el segle IV i el segle III abans de Crist.
Conèixer com vivien els ibers amb el poblat de La Cella

En la vessant nord d'un turó dominant l'àmplia abadia que hi ha entre l'actual Cap Salou i Tarragona, se situava el poblat ibèric de la Cella. Es tracta d'un assentament costaner que facilitava l'explotació de recursos marítims i la possibilitat d'habilitar-ne un port comercial i que va existir des dels inicis del segle IV fins a mitjans del segle III abans de Crist. Avui dia, de tot plegat només en queden les restes arqueològiques i gràcies al Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia de la URV, podem conèixer com vivien els habitants d'aquest poblat.

A través de les excavacions dutes a terme pel grup GRESEPIA, avui dia podem saber que es tractava d'un poblat que es dedicava en bona part al sector tèxtil i feien servir l'intercanvi per aconseguir diferents productes, sent Eivissa el soci principal. També se sap que van abandonar la seva ubicació de manera pacífica, malgrat que es desconeix el motiu concret. L'any 2010 es van començar els treballs arqueològics del jaciment i fins ara s'ha pogut descobrir les parts principals del poblat com la muralla, la torre, carrers i algunes cases, però encara queda bona part de les restes de l'assentament per excavar.

El jaciment de la Cella organitza visites per tal de donar a conèixer aquest poblat. Durant l'estada els visitants poden tastar una cervesa ibèrica o inclús veure una reproducció d'algunes estances d'una casa amb ulleres 3D.