Back to top

El conflicte entre les Planes del Rei i Pratdip es cronifica

Un centenar de veïns de la urbanització de Les Planes del Rei, a Pratdip, surten al carrer per reclamar que l'Ajuntament els garanteixi els serveis mínims. Consideren que el consistori els té abandonats i amb la protesta han volgut donar visibilitat al conflicte.
El conflicte entre les Planes del Rei i Pratdip es cronifica

Un centenar de veïns de la urbanització de Les Planes del Rei, a Pratdip, s'han manifestat aquest diumenge per reclamar que l'Ajuntament els garanteixi els serveis mínims. Consideren que el consistori els té abandonats i  amb la protesta han volgut donar visibilitat al conflicte. Diuen sentir-se abandonats pel consistori i les seves queixes se centren en els problemes en el subministrament d'aigua, la brutícia, instal·lacions elèctriques deficients o els carrers mal pavimentats. Denuncien que l'Ajuntament els menysté i no els garanteix els serveis bàsics ni el seu manteniment. Per això, Òscar Serrano, regidor d'Unidos por Planes del Rei, reclama voluntat política i  implicació per part del consistori.

Afirmen sentir-se sols, desemparats. I és per tot això, i per donar més visibilitat al conflicte, que els veïns Les Planes del Rei han decidit manifestar-se pel carrer principal de la urbanització.

Els seus arguments però, topen amb els de l'alcalde de Pratdip, que afirma que la xarxa d'aigües o la instal·lació elèctrica pertanyen als habitants de la urbanització, que és privada. Insisteix en què com a govern no es poden saltar la normativa urbanística vigent i per tant, fins que no es compleixin totes les fases prèvies al recepcionament no poden fer-se càrrec dels serveis mínims.

Un conveni sobre l'aigua, a l'aire

Pel que fa a la xarxa d'aigua, ara mateix resta a l'aire un conveni de col·laboració entre el consell comarcal del Baix Camp i l'Ajuntament de Pratdip per regular l'encàrrec de gestió a favor de la comarca del servei d'abastament d'aigua potable a la urbanització de les Planes del Rei. Segons el govern local, podria permetre realitzar serveis bàsics a la zona, sense modificar el preu de l'aigua com a mínim, aquest any. El document indica que durant l'any 2018 l'import de les tarifes coincidirà amb els preus aprovats pel consistori pel que fa a les Planes, que a la vegada, haurà de coincidir amb l'estudi de costos elaborat per l'ens explotador. En referència a posteriors exercicis, si es prorrogués el conveni, l'import de la tarifa podria variar, tenint en compte l'estudi econòmic que es realitzi en aquesta zona. En aquesta proposta es posa de manifest que en el primer trimestre de gestió, l'empresa comercialitzadora de l'aigua s'encarregaria de redactar un Pla Director del Servei, on es recullin les inversions necessàries per executar les millores, reposicions i reparacions requerides per oferir un servei de qualitat. Per ara, no s'ha trobat un consens polític per signar-lo. Una situació que preocupa a l'Ajuntament del municipi.  

 

El centre de promoció turística, pendent dels pressupostos

Més enllà d'aquest conveni amb l'ens explotador de l'aigua, a les Planes del Rei també hi ha pendent d'aprovar la darrera fase d'un projecte que porta anys cuinant-se. Es tracta del Centre per a la promoció turística i cultural, projectat el 2016 però que va iniciar les obres l'any passat. La iniciativa, amb un pressupost que supera els 190.000 euros, penja d'un fil a causa de l'aprovació dels pressupostos municipals de cara al 2018. Segons l'alcalde del poble, es tracta d'una partida que depèn del consistori però que no podria tirar endavant si els comptes municipals fossin prorrogats.

A la vegada, puntualitza que aquest centre busca convertir-se en un punt cultural per a la població de les Planes, amb una sala d'exposicions, però que a la vegada serveixi com a punt turístic pels visitants. En cas que finalment tiri endavant, s'hi destinaria una persona per treballar-hi. Una part del finançament d'aquests treballs prové de les assignacions als municipis de l'entorn de les instal·lacions nuclears, amb càrrec al Fons per al Finançament de les activitats del Pla General de Residus Radioactius. S'espera que abans del juliol estigui finalitzat, sempre i quan els comptes locals vegin la llum verda. En cas contrari, podria quedar aturat.

Per tot plegat i segons el consistori, aquest 2017, amb un pressupost municipal superior als 1.300.000 euros, s'han invertit més de 230.000 euros en el darrer any a la urbanització de les Planes. Són uns càlculs que complementen una bassa de la zona (19.000€ aprox) i la implementació d'una línia d'autobús (22.000€ aprox), a més d'altres reparacions puntuals que s'han fet en caràcter d'urgència.

 

Recepcionament a llarg termini

D'altra banda, el procés de recepcionament de la urbanització va per llarg, sobretot tenint en compte que la reparcel·lació de les finques no s'ha enllestit fins fa poques setmanes. Actualment, aquest tràmit es troba sotmès a informació pública i inscrit al Butlletí Oficial de la Província de Tarragona. Així, els interessats encara tenen poc menys de dos mesos per interposar recurs contenciós administratiu al document.

Arribats en aquest punt, els passos a seguir són inscriure les cases al registre civil de Falset i posteriorment, realitzar les millores necessàries dels serveis bàsics de la zona. Ara bé, Serrano argumenta que aquesta reparcel·lació i posterior registre es vol fer a partir dels preus de fa 10 anys i denuncia que no corresponen a la taxació real dels habitatges.

En l'anterior legislatura, es va dur a terme un estudi per comptabilitzar els costos que tindrien aquestes millores a les Planes. En el seu moment, es va calcular que podrien superar els 6 milions d'euros. Ara, resta pendent revisar aquest document i dividir-lo per fases.

Paral·lelament, la relació entre les Planes del Rei i Pratdip s'ha vist influenciada en diverses ocasions amb processos judicials. Una de les darreres sentències pronunciades pel Tribunal Superior de Justícia dictaminava la dissolució de l'Entitat Urbanística Col·laboradora de Conservació (EUCC), que actualment es troba en liquidació. A causa d'aquest fet, en aquests moments l'entitat assegura no tenir pressupost per poder realitzar millores urbanístiques. Davant d'aquesta problemàtica, l'actual alcalde del municipi els suggereix crear una associació de veïns que pugui fer-se càrrec del cobrament de les taxes de cada propietari del barri.

El conflicte ve de lluny. La urbanització té més de seixanta anys d'història, i el seu recepcionament per part de l'Ajuntament té per davant un llarg recorregut.

Subscriu-te a la newsletter diària

Política de privacitat de dades

Paraules clau:

Notícies relacionades