Back to top

El coronavirus dona una treva al medi ambient

Des que va entrar en vigor l'estat d'alarma, les emissions diàries de diòxid de carboni s'han reduït en més d'un 60%.
petroquímiques

Els nivells diaris de diòxid de nitrogen (NO2) a Catalunya s'han reduït en més del 60% des de la declaració de l'estat d'alarma. Unes dades que es reflecteixen en el mapa que el Departament de Sostenibilitat té a la seva pàgina web i que mostra quina és la qualitat de l'aire que respirem.

Des de fa setmanes, el color predominant és el verd. Un fet insòlit si no hagués estat per la reducció extrema del trànsit i la mobilitat. No obstant això, des de GEPEC asseguren que les bones notícies només les podem aplicar en l'àmbit urbà, però no en l'industrial.

En qualsevol cas, el tècnic en defensa ambiental de GEPEC, Joan Ramon Mendo, assegura que les dades publicades des del Departament de Territori i Sostenibilitat s'han d'agafar amb pinces.  

Qualitat de l'aire vs. empreses petroquímiques

A la demarcació de Tarragona, parlar de qualitat de l'aire també és parlar de les empreses petroquímiques. Un sector sobre el qual, des de GEPEC, recorden que una vegada passat el malson del coronavirus s'ha de continuar lluitant.

La natura s'obre pas 

I no només l'aire s'ha vist beneficiat de l'estada a casa de la majoria de ciutadans, sinó que també ho ha fet la natura. Són molts els indrets on durant les últimes setmanes la natura s'està obrint pas. 

En aquest sentit, GEPEC ha fet una crida als ajuntaments perquè respectin l'anomenat "rewilding", és a dir, deixar que la natura segueixi el seu camí. No obstant això, alguns ajuntaments ja han reprès les tasques de neteja de les herbes, com és el cas de Tarragona.

Des del consistori asseguren que d'ençà que es va decretar l'estat d'alarma, tots els equips es van centrar en temes de neteja i desinfecció dels carrers i centres sanitaris, però ara, amb la situació una mica més controlada, els equips que han tornat a les seves tasques més quotidianes.

Tot i això, GEPEC fa una crida a la reflexió i anima a la ciutadania a compartir les imatges a les xarxes socials a través de l'etiqueta general #CATrewilding i altres d'àmbit local, amb el nom de municipi seguit de 'rewilding'.

canalreus a telegram

Paraules clau:

Notícies relacionades