Back to top

Creix l'oferta i la demanda de les llars de criança

La reincorporació de pares i mares a la feina després d'un naixement, obliga moltes famílies a buscar un lloc on deixar el seu nadó. L'opció de les llars d'infants és una de les més generalitzades, però en els darrers anys ha crescut la demanda de les places a llars de criança, un model educatiu que està en procés de regularitzar-se.
llars de criança

Ens trobem a "El Bosque de Gulubú", nom que rep la llar de criança que va posar en marxa, ara fa set anys, la Paula. Ella va ser pionera en exercir de mare de dia, i va obrir la primera llar de criança a la demarcació de Tarragona, concretament al seu pis de Reus. Segons explica, "vaig decidir crear el projecte d'"El Bosque de Gulubú" intentant oferir, com educadora infantil, el que jo buscava quan vaig haver de deixar la meva filla, que era que pogués estar en un ambient en el que ella se sentís còmoda, en el que fos escoltada, i en el que es respectessin els seus ritmes, els seus interessos..."

Les mares de dia ofereixen uns espais adaptats a casa seva per atendre els infants en un ambient més familiar. La Pili Vendrell, mare de dia de "La Mallerenga", ho defineix d'aquesta manera: "no són activitats dirigides, sinó que, el que sempre oferim, és el ritme dels infants, les seves necessitats, i oferim l'espai i els jocs adients segons ells, segons la seva curiositat, segons el seu ritme".

Treballen en grups reduïts, de màxim 4 persones, oferint una atenció molt personalitzada i flexibilitat d'horaris. Precisament això és el que més valoren els pares que decideixen portar els seus fills a les llars de criança. Segons el Joan, pare d'un nen de 2 anys, "és una cosa molt més pròxima, molt més familiar... creen una relació afectiva molt més intensa que no una guarderia". La Tania, que coneix a la perfecció la situació de les llars de criança a França, explica que "a França les mares de dia és una cosa súper comuna, súper normal; les meves germanes, moltes amigues... van triar aquesta opció pels seus nens. Llavors tens ajudes de l'estat..."

Un dels problemes amb què topa el sector a casa nostra és la falta de regulació per part de les institucions. Un buit legal que la Generalitat preveu solucionar en els propers mesos, amb l'aprovació d'un decret que està en fase de tramitació definitiva. Sigui com sigui, tot apunta a un creixement de la demanda en els propers anys. La directora general de Famílies de la Generalitat, Roser Galí, diu que "en aquesta primera etapa vital, les famílies també s'han apoderat, aquesta paraula que ens agrada tant dir, suficientment com per dir, doncs, jo dels 0 als 3 no vull portar el nen en una llar d'infants, prefereixo que estigui en un ambient més recollit". Segons la Pili, "s'incrementarà més perquè les necessitats de les famílies són aquestes, realment, vull dir, demanen una educació diferent". La Paula opina que "tampoc crec que hi hagi un boom, però sí que és un augment proporcional en funció d'això, no?, de què creix la consciència".

Actualment a la demarcació de Tarragona hi ha 6 llars de criança: dues a Reus, una a Castellvell, una a Alcover, una a Blancafort, i una a Marçà.

Paraules clau:

Notícies relacionades