Back to top

Debat sobre l'estat de Reus: poques propostes i retrets entre govern i oposició

El nou Reglament Orgànic Municipal -ROM- aprovat el juny de 2020- preveu la celebració d'aquest debat a la meitat de cada mandat. Un espai de discussió de nova creació que s'ha celebrat aquest dijous per primer cop.

El plenari municipal de l'Ajuntament de Reus ha celebrat el primer debat sobre l'estat de la ciutat. El nou Reglament Orgànic Municipal -ROM- aprovat el juny de 2020, preveu la celebració d'aquest debat a la meitat de cada mandat. Un espai de discussió de nova creació i que durant gran part de les dues rondes d'intervencions s'ha convertit en una defensa de posicionaments polítics -més pròxima a un míting i no pas a un debat- entre les diferents formacions del plenari. De fet, les poques propostes que s'han pogut escoltar han arribat durant el segon torn de paraula en un plenari que s'ha allargat quatre hores.

El govern treu pit de la seva gestió

L'alcalde ha estat l'encarregat d'obrir el torn de paraula fent un breu repàs del seu pas per l'alcaldia, ara que es compleixen 10 anys de l'arribada al càrrec. Ha recordat el forat econòmic que va trobar-se al consistori l'any 2011, la impossibilitat de tirar endavant grans projectes pel mateix, i també ha volgut valorar el bloqueig plenari i la tensió política que es va viure durant el segon mandat (2015-2019), marcat pel procés independentista.

Ja fent referència a aquest tercer mandat, que ha superat el seu equador, ha volgut refermar "el projecte de ciutat" del seu govern, remarcant qüestions com la renovació de la Boca de la Mina, el nou Centre Social El Roser o els projectes urbanístics que han de renovar el passeig Mata i el carrer Ample a la zona nord, el raval de Santa Anna al centre i el carrer Rocamora i la zona del Carrilet a l'entrada sud de Reus.

La vicealcaldessa de la ciutat, Noemí Llauradó, ha estat l'encarregada de repassar l'acció de govern durant els dos primers anys de mandat. Ha començat recordant la capacitat del govern per reaccionar davant l'impacte social i econòmic de la pandèmia, remarcant els 9 milions d'euros destinats en dos anys als Plans de Reactivació.

També ha assegurat que més del 80% del Pla d'Acció Municipal està en marxa. Un pla d'Acció Municipal que ha volgut desgranar durant una intervenció en què ha destacat accions realitzades en cada un dels eixos que formen aquest document: progrés social, espai urbà, desenvolupament econòmic i gestió, organització i planificació.

carrilet
El Mercat del Carrilet ha estat un dels temes recurrents durant el debat.

Torn per a l'oposició

El regidor no adscrit Raúl Meléndez ha estat el primer a intervenir després de Llauradó, titllant el seu discurs de "triomfalista, poc real i allunyat de la ciutadania". Ha carregat contra el que considera "manca total de voluntat" de l'executiu de Pellicer de fer-se pròpies les propostes i mocions de l'oposició, que "sempre dilueixen amb al·legacions".

"Sembla que per vostès, tot està bé a la ciutat", ha reblat, afirmant que el PAM no és cap assegurança que "els reusencs i reusenques cobreixin totes les seves necessitats". Ha demanat autocrítica a l'executiu municipal, després de repassar diverses mancances que existeixen, apunta, en termes de mobilitat, seguretat ciutadana i d'emergència social.

Débora García, portaveu de Ciutadans, ha recollit el testimoni de Meléndez i ha carregat també, en gran part, contra l'acció de govern. Ha fet especial incís en la gestió del govern amb el futur del mercat de Carrilet i la marxa enrere en la clausura de l'equipament després de fer pública la seva intenció de tancar-lo.

Entre altres qüestions, García ha marcat, de nou, el perfil ideològic habitual de la formació taronja, carregant conta "la simbologia partidista i independentista" que penja del consistori, fent referència al llaç groc que el govern de Pellicer manté penjat a la façana i que Ciutadans ha dut recentment als jutjats. En la mateixa línia, ha carregat contra uns fulletons del Ball de Pastorets i el Canó de Festes que ha assenyalat d'"inadmissibles".

La CUP, en els seus dos torns d'intervenció en veu de la regidora Marta Llorens, ha carregat contra el format del debat: "És un ple per cobrir expedient i no per fer propostes constructives pels dos anys que resten de mandat" ha remarcat. De fet, ha titllat la sessió d'aquest dijous com un "exercici de propaganda" del govern de Pellicer. En qüestions concretes, ha preguntat als membres del govern municipal "on són els 1.000 pisos d'habitatge social que va prometre l'alcalde en campanya" i ha carregat contra la gestió d'àrees com Benestar Social o Habitatge, dirigides per les regidores Montserrat Vilella i Teresa Pallarès.

El debat sobre l'Estat de la Ciutat s'ha celebrat de forma telemàtica.
El debat sobre l'estat de la Ciutat s'ha celebrat de forma telemàtica.

Tensió entre Pellicer i Martín

Tot seguit, arribava el torn d'intervenció del portaveu dels socialistes i cap de l'oposició, Andreu Martín. El líder del PSC s'ha negat a intervenir argumentant que, segons el seu parer, abans havien d'intervenir totes les formacions "amb menys representació que la nostra". El batlle ha contestat a Martín assegurant que "l'ordre de les intervencions s'havia pactat prèviament en junta de portaveus", però el portaveu socialista s'ha refermat que el ROM estipula que les intervencions han de ser de "menor a major representació plenària".

Finalment, i després de titllar la situació de "numeret", Pellicer ha donat la paraula a Daniel Rubio, portaveu d'Ara Reus. En el segon torn de paraula, Martín sí que ha exposat una dotzena de propostes, entre les que ha remarcat la necessitat de construir més habitatge social, la importància de la policia de proximitat i els agents cívics per combatre l'incivisme als barris o la millora de la neteja a moltes zones de la ciutat, sobretot les més allunyades del centre de la ciutat.

Els partits de govern també diuen la seva

Des d'Ara Reus, el seu portaveu i regidor de Medi Ambient i Recursos Humans, Daniel Rubio, ha repassat la tasca feta a les regidories que depenen de la seva formació, incloent-hi també la de Seguretat Ciutadana amb la regidora Dolors Vázquez al capdavant. Ha incidit especialment en la idea que "Reus és una ciutat segura" i també ha recordat els avenços fets en matèria d'energies renovables i reducció d'emissions.

Després de l'impàs dels socialistes, ha arribat el torn de Daniel Recasens com a portaveu d'ERC, remarcant "la planificació i estratègia" que duu a terme la seva formació al govern, sempre sota els valors "republicans". Montserrat Vilella ha tancat les intervencions com a portaveu de Junts per Reus, remarcant "la capacitat inigualable de l'alcalde a l'hora tenir proximitat amb la ciutadania" i la "voluntat de diàleg" que el caracteritza.

Reclam per tornar a la presencialitat

Tant la CUP com el PSC -també el regidor no adscrit Raúl Mélendez- han criticat que l'executiu de Pellicer no hagi facilitat celebrar aquest plenari de forma presencial. Totes dues formacions, que han votat en contra de la celebració telemàtica del debat, han assegurat que existia una possibilitat viable i complint totes les mesures sanitàries de dur-lo a terme al saló de plens. Esquerra, a través del regidor Daniel Recasens com a portaveu, ha insistit que el contingut té la mateixa força "al saló de Plens que via telemàtica".

Paraules clau:

Notícies relacionades