Back to top

Decepció entre els pescadors d'encerclament després de la veda

Des d'aquest dilluns les barques d'encerclament de Cambrils han tornat a feinejar, tot i que ni el temps ni el peix han acompanyat. La situació s'ha agreujat al llarg dels anys per culpa de l'existència d'un peix en concret que espanta les captures: la tonyina.

Els pescadors d'encerclament de Cambrils han donat per acabada la veda de dos mesos aquest dilluns, però la tornada a la mar no ha estat l'esperada. Després de l'aturada biològica, el retorn a la feina de les tres embarcacions cambrilenques que es dediquen a aquesta modalitat no ha comportat més captures. De fet, aquest divendres només han sortit a la mar dues barques i una d'elles ha tornat sense peix. Cisco Gil, patró major de la confraria, assenyala que un dels grans problemes que han d'afrontar els pescadors és la presència de tonyines a la mar. Aquests animals espanten els exemplars de sardina i seitó just en el moment en què estan a punt d'entrar a la xarxa, els espanten i dissolen el banc, destrossant la feina dels pescadors. D'altra banda, les tonyines també ocasionen danys a les xarxes, fent-hi forats que les malmeten i condicionen la feina de la resta del dia.

És per aquest motiu que Gil apunta que caldria que les administracions competents s'encarreguessin de reduir la població de tonyines, que al mar Mediterrani s'han instal•lat durant tot l'any, provocant nombrosos inconvenients als pescadors.

Les tonyines, un problema afegit per als pescadors

Més enllà d'aquest handicap, els pescadors d'encerclament també han de fer front a d'altres problemàtiques, com la reducció de peix i la disminució de la seva mida. En aquest sentit, aquest divendres l'única barca que ha tornat al port amb mercaderia ho ha fet amb uns setanta quilos, quan habitualment en un dia bo se'n poden registrar uns tres-cents. A l'altre cantó de la moneda s'hi troba la pesca de la sardina, que en els darrers anys s'ha incrementat. Aquest dijous, una de les embarcacions d'encerclament tornava al moll amb 150 caixes, donant certa esperança als patrons.

En aquesta línia, la secretària de la confraria Clàudia Masdeu assenyala que anys enrere les administracions van posar en marxa un programa de recuperació de tonyines, tenint en compte que es trobaven en perill. Ara però, representen un maldecap per als pescadors. Per això, reitera la necessitat de trobar una solució davant d'aquesta problemàtica tot fent un nou plantejament al respecte.

Les barques, entre l'Ametlla i Vinaròs

Paral·lelament, la inexistència d'un traveling al port de Cambrils ha obligat als patrons a dur les embarcacions a altres ports durant la veda, com és el cas de l'Ametlla de Mar i Vinaròs. És en aquests dos punts del litoral tarragoní on s'han ubicat les barques des del 18 de desembre fins al 15 de febrer, el període estipulat per la Generalitat per fer la veda d'encerclament.

La Confradia, activa durant la pandèmia

En àmbit global, la Confraria no s'ha aturat al llarg de la pandèmia, tenint en compte que es tracta d'un servei essencial. Ara bé, la baixada provocada pel tancament de restaurants i la posterior reducció d'horaris s'ha notat a la llotja. Tot i això, la venda de peix s'ha mantingut gràcies a la venda d'aquella mercaderia que es cuina a casa, tal com apunta Masdeu. Pel que fa als ERTO aplicats en els darrers mesos a diverses embarcacions s'han aixecat en la seva totalitat.
 

Fotografies: Ariadna Escoda Padilla

Paraules clau:

Notícies relacionades