Back to top

Desarticulada una organització dedicada al tràfic de cocaïna a gran escala que utilitzava una nau a Tarragona

Una vegada que els contenidors arribaven a Barcelona, eren traslladats a una nau que l'organització havia llogat a Tarragona, en la qual es tenia previst extreure la droga quan finalment es realitzés el primer enviament.

Imatges: Guàrdia Civil

Agents de la Policia Nacional, de la Guàrdia Civil i funcionaris de l'Agència Tributària, han desarticulat una organització criminal pressumptament dedicada al tràfic internacional de cocaïna a gran escala, als qui se'ls ha pres un total de 2.065 quilograms d'aquest estupefaent.

Dotze persones han estat detingudes durant l'operació, després de més d'un any de recerca, acusades d'haver creat una xarxa de narcotraficants que simulaven un teixit empresarial legal per a introduir notòries quantitats de cocaïna a Espanya.

Les actuacions policials s'han dut a terme a les províncies de Cadis, Conca, Madrid, Màlaga, Múrcia, Sevilla, Tarragona i València.

Les recerques policials sobre un nucli d'individus assentats a les províncies de Múrcia i Sevilla es van iniciar a principis de l'any 2020, donant lloc a la identificació d'una organització criminal la finalitat de la qual era crear un teixit empresarial d'aparença legal, important carbó vegetal entre Sud-amèrica i Europa per a poder introduir, sense ser detectats, grans quantitats de cocaïna a Espanya a través dels principals ports espanyols.

La droga entrava per Barcelona i es traslladava a Tarragona

Amb aquest objectiu, l'organització va començar la seva activitat a través del Port de Barcelona, arribant a introduir desenes de contenidors del referit carbó. Tot això amb la finalitat de crear una aparença d'activitat legítima i preparar un enviament posterior de cocaïna oculta en el carbó.

Una vegada que els contenidors arribaven a Barcelona, eren traslladats a una nau que l'organització havia llogat a Tarragona, en la qual es tenia previst extreure la droga quan finalment es realitzés el primer enviament.

Després de diversos mesos, a conseqüència de problemes de logística amb el carbó emmagatzemat i per les limitacions derivades de la pandèmia del coronavirus, els investigats es van veure obligats a tancar aquesta via d'entrada, havent de generar tota la infraestructura i logística novament en el Port d'Algesires des de mitjans d'abril.

Des del Brasil i Paraguai es gestionava la importació de la cocaïna

Durant els següents mesos es va poder identificar plenament a tots els components de l'estructura criminal, estant liderada per dues famílies els principals membres de les quals es trobaven al Brasil i Paraguai, des d'on van gestar tota l'operativa de la importació de la cocaïna.

El següent graó estava conformat per individus que creaven empreses amb la intenció de simular un trànsit de mercaderia legal amb productes com a carbó, arròs, melassa o productes sanitaris, molt demandats en l'actual crisi sanitària. Aquests últims es trobaven establerts a Sevilla i operaven en les localitats de Marbella, Algesires, Cadis i la pròpia capital andalusa. Els líders de l'organització incloïen testaferros en totes les empreses amb la finalitat d'ocultar la veritable identitat dels mateixos i obtenir abundants beneficis després de la introducció de la mercaderia.

El nexe d'unió entre la cúspide de l'organització i la branca empresarial es va consolidar a València amb una experta en blanqueig de capitals que canalitzava els diners de l'organització per a capitalitzar l'operació de narcotràfic, diversificant els seus mètodes d'actuació i ocultació amb l'ús de criptomonedas. Aquesta persona era garantia d'èxit, perquè moltes màfies de països de l'est d'Europa i de Sud-amèrica recorrien als seus serveis a causa de la facilitat d'ocultar els diners originats amb el tràfic de drogues, armes o el tràfic de persones, i donar-li sortida per a continuar finançant el crim organitzat al més alt nivell.

A causa de l'alta especialització de l'organització, va ser necessària la intervenció de més de cent línies telefòniques per part dels agents, així com nombroses vigilàncies i seguiments per nombroses províncies. També va ser necessari l'anàlisi de gairebé 200 contenidors importats des dels ports del Brasil i Paraguai fins a Espanya.

40 tones de carbó van servir per a ocultar la droga

 

coca

Després d'una anàlisi exhaustiva, es va procedir a l'obertura d'un dels contenidors que l'organització havia importat des de Paraguai fins al Port d'Algesires, trobant-se en el seu interior un total de 63 fardells que transportaven 2.065 quilograms de cocaïna, els quals es trobaven ocults entre 40 tones de carbó, amb la clara intenció de dificultar la seva localització.

Finalment, es van dur a terme un total de 16 registres en domicilis, despatxos professionals i establiments, procedint a la detenció de dotze persones i a la recerca d'altres tres, havent-se emès, a més, ordres internacionals de detenció per als ara imputats, i que es troben pendents de respondre davant l'autoritat judicial competent.

Paraules clau:

Notícies relacionades