Back to top

Descobrim la riquesa lingüística dels territoris de la D.O.P Siurana

Aquest estudi té com a objectiu mostrar la variació de la llengua en el conreu de les oliveres

La Denominació d'Origen Protegida Siurana ha encarregat un estudi al filòleg Roger Roig sobre la riquesa lingüística de les 7 comarques que engloben la D.O.P. L'objectiu d'aquest estudi és mostrar la variació de la llengua a l'hora d'anomenar una mateixa acció o eina relacionada amb el conreu de les oliveres i també aprofitar per fer un recull de les diferents paraules depenent de la comarca per evitar que caiguin en l'oblit.

Els informants

Per a poder realitzar l'estudi, s'ha realitzat una enquesta a diverses persones del sector de l'oliva, generalment pagesos o moliners on se'ls preguntava el nom d'eines o d'accions. Aquestes persones s'anomenen informants i s'ha comptat amb una quinzena d'ells repartits en les diferents comarques.
A més a més de cercar bibliografia i altres enquestes realitzades en el tema en altres èpoques.

Conclusions

Les conclusions extretes d'aquest estudi han estat que el lèxic és viu i molt divers. Una mateixa eina es pot anomenar de moltes maneres diferents en el conjunt de les set comarques que engloben la D.O.P. i el mateix passa amb la forma d'anomenar les accions. Per exemple al Baix Camp s'anomena "fer l'oliva" mentre que a l'Alt Camp s'anomena "nà l'oliva"

Les Arpes

arpes

Les Arpes són un estri emprat per a la recol·lecció de les olives. Aquest estri amb pues es passa per les diferents rames de l'olivera per fer-les caure a les borrasses. Les arpes són el clar exemple d'aquesta riquesa lingüística, ja que s'anomena arpa o pinta al Baix Camp, rasclet al Baix Penedès, rasqueta al Tarragonès, grapeta a l'Alt Camp, grapeta o arpeta a la Conca de Barberà, serpeta o pinta al Priorat i pinta o rasqueta a la Ribera d'Ebre.


Temps d'oli 2021

patrocinis temps d'oli 2021

Paraules clau:

Notícies relacionades