Back to top

Descobrir l'escultor Roig i Solé al cementiri de Reus

Amb motiu de la celebració del centenari de la mort de l'escultor reusenc Joan Roig i Solé, el Centre de Lectura ha organitzat diversos actes, com conferències, una exposició que estarà oberta fins a mitjans de juny, i algunes visites guiades, entre les quals, una pel cementiri de Reus, on s'hi troben 4 de les seves obres.
mausoleu

Nascut a Reus l'any 1835, l'escultor Joan Roig i Solé, va destacar pel seu talent i el gust per l'estil neoclàssic. Amic del pintor Marià Fortuny, va rebre des de ben petit, les primeres nocions de modelatge de mans de l'avi del Fortuny. De més gran, ja resident a Barcelona, diverses famílies de Reus li van encarregar treballs en mausoleus i panteons del cementiri, en concret les famílies Abelló, Casas Bley, Rué Iglesias i Boule. Aquestes obres són les que han observat, detalladament, una quinzena de persones que han participat en la visita guiada organitzada pel Centre de Lectura. Un dels visitants, Claudi Aguadé, explica que "n'he sentit parlar bastant però he llegit molt poc sobre ell, vull dir, tot el que conec és purament d'escoltar conferències i de veure objectes que m'han anat ensenyant en fotografia d'ell". El president del Centre de Lectura de Reus, Jaume Massó, explica que "no és un escultor avantguardista, ni molt menys, sinó que és un escultor que segueix la tradició clàssica, llavors, les seves escultures són molt realistes, tenen un treball molt ferm, i doncs, té una qualitat artística considerable".

Anys abans, quan encara tenia 16 o 17 anys, Roig i Solé va fer altres obres a Reus que es podran veure aquest dijous en una altra visita comentada. Massó diu que "anirem a les Peixateries Velles, que els relleus que hi ha allí són fets per ell, després també anirem a la Prioral que hi ha la placa del cor de Fortuny també està feta per Roig i Solé, i anem a veure la casa que va néixer i l'exposició que hi ha al Centre de Lectura".

Entre les obres més conegudes de Joan Roig i Solé hi ha la Dama del Paraigua i les 76 escultures de la façana de la catedral de Barcelona.

Notícies relacionades