Back to top

Desplegament desigual de la fibra òptica al territori

ADRIÀ MORTE / CRISTINA GONZÁLEZ

Reus triplicarà el nombre d’operadors de fibra òptica aquest 2015. Al desplegament de la companyia Movistar, que ja arriba a un 85% de les llars reusenques, ara es sumarà Jazztel i la Generalitat. Malgrat això, a la capital del Baix Camp encara queden zones on aquesta infraestructura no arriba.
És el cas dels polígons industrials on els empresaris lamenten aquesta situació.

Aquesta és una imatge que es repetirà sovint als carrers de la capital del Baix Camp. I es que Reus triplicarà el nombre d’operadors de fibra òptica al llarg del 2015. Per norma general, el centre de la ciutat és qui més es beneficia d’aquest desplegament ja que amb poc cable els operadors donen servei a més clients.
Però els polígons industrials, al estar situats a les afores, són els més perjudicats i les empreses que s’hi ubiquen lamenten aquesta situació.

Buscar una solució alternativa. Això és el que ha hagut de fer aquesta empresa per tenir fibra òptica. I es que la implantació de la infraestructura suposa un abans i un després.

A dia d’avui, Movistar ja arriba a un 85% de les llars reusenques i enguany s’hi sumarà Jazztel ila Generalitat.Elregidor d’empresa i ocupació, Marza Arza, ha destacat el paper de l’Ajuntament com a intermediador entre el consistori i les operadores.

Ara, amb la presència de nous operadors de fibra òptica a la ciutat, caldrà veure si la perifèria i els polígons industrials acaben disposant finalment d’aquesta infraestructura.

Aquesta setmana hem sabut que el desplegament de la xarxa de fibra òptica s’atura de forma cautelar. La decisió, presa per al companyia Telefónica, respon a la decisió de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència que obliga a la companyia a compartir la infraestructura amb altres operadores.
Doncs bé, un dels municipis que es queda sense fibra òptica és Cambrils.
Els principals perjudicats són els veïns de les zones de llevant i de ponent, amb un servei d’ADSL històricament deficient. Els altres afectats són els empresaris del municipi pels quals Internet és una eina imprescindible per treballar.

El Ramon és només un dels molts empresaris cambrilencs que es veuran perjudicats per l’aturada del desplegament de la fibra òptica. Una afectació que també patirà a casa seva, com la resta de veïns dels barris de ponent i de llevant del municipi.
Aquestes zones, situades als extrems de la ciutat, pateixen problemes històrics de cobertura. Unes deficiències que es podrien haver vist solucionades amb l’arribada de la fibra.

Des del consistori lamenten la decisió de Telefónica. Asseguren però, que s’estan treballant en alternatives per millorar el servei d’Internet als barris afectats.

Mentrestant, el teixit empresarial del municipi comença a rumiar quines accions  poden dur a terme per pressionar a Telefónica.

Fa gairebé 3 anys, 150 veïns de Riudecols van tallar la carretera N-240 per reivindicar l’arribada de la línia ADSL al poble. Denunciaven els preus abusius de les companyies de telèfon i el insuficient servei que oferien. En aquests moments Riudecols disposa de 2 companyies que ofereixen servei d’internet: Iberbanda, i una altra empresa contractada per l’ajuntament.

Malgrat això, aquest servei té un cost de gairebé 40€ sense comptar la línia de telèfon i amb un servei de dades deficient. Fa uns mesos però, alguns veïns van veure la llum del túnel quan van veure operadors instal·lant fibra òptica pels carrers. Un desplegament nascut arran del conveni signat entrela Generalitati Telefònica per instal·lar aquesta infraestructura als espais públics.

Els membres de la plataforma Riudecols Connecta’t no entenen perquè no s’aprofita el mateix dispositiu per desplegar-lo al poble.

L’entitat lamenta la situació que viu el poble i demana que l’ajuntament posi de la seva part perquè els veïns disposin d’un servei d’ADSL amb condicions. Consideren que viuen un greuge comparatiu en relació a les altres poblacions del territori.