Back to top

Un detingut a Valls per presumpta vinculació amb el gihadisme

JORDI OLÀRIA GRAS

Els Mossos d’Esquadra han detingut un home a Valls en el marc d’una operació policial contra el gihadisme a Catalunya. La policia catalana ha efectuat entrades al seu domicili i al gimnàs amb el qual tenia relació. Tot i haver retingut dues persones més, l’operatiu no ha efectuat més detencions. Una operació policial iniciada, segons el Conseller d’Interior, Ramon Espadaler, fa 13 mesos s’ha saldat, avui, amb detencions arreu de Catalunya, una de les quals, a Valls.

A primera hora del matí els Mossos d’Esquadra han entrat al número 5 del carrer Maria Codina i han emmanillat els dos joves que hi viuen segons un dels afectats. Després de registrar l’habitatge s’han desplaçat a un gimnàs de Valls que freqüenten els joves i també hi ha efectuat un registre.

Del domicili se n’han endut una caixa de la qual se’n desconeix el contingut. El propietari del gimnàs, que ha estat retingut durant l'escorcoll, desconeix què ha portat la policia a registrar el negoci, i assegura que, tot i que el detingut, Jacob, hi havia tingut una estreta relació, ara no el freqüentava de manera habitual.

Els veïns del carrer Maria Codina amb els que ha pogut parlar Canal Reus TV asseguren que tant el detingut, Jacob, com l’altre jove retingut, Adam, són veïns tranquils, que havien ocupat la casa que habiten però que no han causat cap tipus de problema de convivència.

Els dos nois, d’entre 25 i 27 anys, són de nacionalitat espanyola i xilena respectivament, i s’havien convertit a l’islam. En compareixença de premsa, tant el Conseller Espadaler com el comissari dels Mossos d’Esquadra han confirmat que ni les xarxes socials ni les mesquites han estat les eines principals per captar els integrants de la cèl•lula gihadista que la policia catalana ha donat per desarticulada amb les detencions d’avui.

 

Operatiu d'abast català

L'operacio s'ha saldat amb una dotzena de detinguts. Ha començat de matinada a Barcelona capital, diversos municipis del Vallès Occidental, com Sabadell, Terrassa i Sant Quirze, i en paral•lel, com hem vist a Valls.
En aquestes localitats, els agents han fet una quinzena d'escorcolls i als arrestats se'ls imputaria un possible delicte de pertinença a organització terrorista, entre d'altres.

Els detinguts són deu homes i una dona i un dels qual seria menor d'edat. La meitat eren de nacionalitat espanyola i s'havien convertit a l'islam. Tots ells estarien vinculats a l'Estat Islàmic. L'operació està sent dirigida des de l'Audiència Nacional i és una de les més importants que s'han fet contra el terrorisme jihadista fins al moment.

 

La mesquita de Reus nega ser un focus d'islamisme radical