Back to top

Diversificar els compradors per a seguir subhastant el peix

La Confraria de pescadors de Cambrils fa un balanç molt positiu del primer any de subhasta de peix. El gremi ha tornat a emprendre aquesta forma de venda després de gairebé 20 anys. Adaptar el sistema electrònic i habilitar la subhasta on-line són algunes de les claus per mantenir aquest tipus de venda.
Diversificar els compradors per a seguir subhastant el peix

Fa gairebé 20 anys que la subhasta de peix al Moll de Ponent de Cambrils es va deixar de portar a terme. La problemàtica era que hi havia pocs compradors i el preu del peix era molt baix. Des de fa un any però, la Confraria de Pescadors del municipi ha tornat a emprendre aquest mètode de venda. Diversificar els clients i habilitar la subhasta en línia ha ajudat a trobar els compradors necessaris per mantenir els preus i continuar amb aquesta tradicional venda.

Clàudia Masdeu és secretària de la Confraria de Pescadors de Cambrils i explica que "l'estar general és positiu és a dir, tothom està content. Des de l'entrada de la subhasta el que hem fet ha estat equiparar-nos a la resta de llotges tant pel mètode com en el preu. Llavors el que hem fet doncs és que aquest tipus de venda sigui molt més objectiva, és a dir que aquí no hi ha cap més intermediari ni cap altra persona que pugui involucrar-se en el preu del peix. Simplement tu mostres el que poses al mercat, els compradors ho veuen i el que corri més se'l queda".

En una bona temporada com la que s'està vivint actualment, la llotja pot vendre entre 6.000 i 10.000 quilos de peix en un dia. Cada tarda el port acull prop d'una trentena de compradors entre els que es personifiquen a les grades i els que fan les seves apostes per Internet, que cada vegada en són més. Entre els postors hi ha restauradors, peixateries i distribuïdors de peix.

Eugèni Molina és de Peixos Eugeni, un comprador que cada tarda assisteix a la llotja i explica que "l'avantatge és que tu vas comprant el peix que necessites, el que veus i el que pots vendre a un preu que intentes ser raonable perquè un mateix es guanyi la vida i a la vegada que la gent pugui gaudir del peix també a un preu raonable".

Tot i que entre els pescadors hi ha diversitat d'opinió, en general veuen en bons ulls el restabliment de les subhastes a la llotja de Cambrils.

Joan Capella és un pescador jubilat però cada tarda està a la llotja ajudant a entrar el peix a la llotja i explica que per ell la subhasta és positiva perquè "abans per exemple tothom venia el peix al mateix preu i clar, hi ha barques que el peix el cuiden més, el porten més viu, el porten més fresc... llavors no pot ser que tothom el vengui al mateix preu".

A principis d'aquest mes s'ha aixecat la veda per les embarcacions d'arrossegament i han sortit amb les mateixes condicions que l'estiu passat. S'espera que sigui una bona temporada, ja que les pluges dels darrers mesos han estat molt positives i els professionals de la mar veuen que hi ha peix en abundància.

Subscriu-te a la newsletter diària

PolÌtica de privacitat de dades

Paraules clau:

Notícies relacionades